Manisa'nın Demirci ilçesinde, her Cumartesi günü kurulan ilçe pazarı, yüz yıllardır süregelen bir gelenekle dualarla açılıyor. Osmanlı dönemine dayanan bu geleneğin hâlâ devam etmesi, pazara gelen vatandaşlar için manevi bir atmosfer yaratıyor. Pazarcılar ve köylüler, işlerine dua ile başlarken, yöreye özgü ürünlerini satmak için gün boyu pazar yerinde tezgah açıyor.
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE KADAR UZANAN GELENEK
Demirci ilçe merkezinde, sadece Cumartesi günleri kurulan kapalı pazar alanında pazarcılar, duaların ardından işlerine başlıyor. Osmanlı'dan günümüze kadar devam eden bu gelenek, esnaf ve köylülerin pazar açılışını manevi bir anlam yükleyerek başlatmalarını sağlıyor. İlçe pazarında, köylülerin ürettiği yöresel ürünler büyük ilgi görüyor. Hünnap, kestane ve badem gibi ürünler, çevre il ve ilçelerden gelen vatandaşlar tarafından satın alınıyor.
İlçenin çok eski bir yerleşim yeri olduğunu ve pazarların Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen bir gelenek olduğunu belirten Demirci Belediye Başkanı Erkan Kara, şöyle konuştu: “Selçukluların Anadolu'ya girişi ile beraber Osmanlıların hakim olmasıyla birlikte bizim pazarlarımız ecdat yadigarıdır. Osmanlı döneminden bu yana yüzyıllardır başlangıç tarihi belli Bizim pazarımız Cumartesi günü dualarla açılır. Esnafımızda dualarla siftahını yapar. Buraya gelen, her esnaf duaya katılır. Dışarıdan gelen esnaflarımızda bu duaya eşlik eder. Türkiye'nin birçok yerinde durum aynıdır ama bizim ilçemizde bu durum biraz daha güçlüdür. Maneviyatı çok güçlü bir ilçeyiz. Bu pazar sadece sebze ve meyveden ibaret olan bir pazar değildir. Vatandaşlarımızın köylerinde her ürettiği yöresel ürünü de bu pazarda satma imkanına sahip. Demirci'nin jeopolitik konumu itibariyle çevre il ve ilçelerden birçok misafirimiz yöresel ürünleri almak için pazarımıza geliyor.”