Sarıgöl İlçe Tarım ve Orman Müdür Vekili Uğur Tosun, canlı hayvan pazarının mavi dil hastalığına karşı önlem amaçlı kapatıldığını ifade ederek, "İlçemize yakın olan bir ilçemizde büyükbaş hayvanlarda görülen mavi dil hastalığı nedeniyle ikinci bir emre kadar tedbir amaçlı olarak canlı hayvan pazarı kapatıldı" dedi. 

Mavi Dil Hastalığı Nedir?

Mavi dil virüsü, özellikle koyunları etkileyen, geviş getiren hayvanlarda ciddi enfeksiyonlara yol açan bir virüstür. Böcekler aracılığıyla bulaşan bu hastalık, ölümcül sonuçlara neden olabilir.

Mavi dil virüsü, bilimsel adıyla Bluetongue Virüs (BTV), geviş getiren büyük ve küçükbaş hayvanlarda görülen bir enfeksiyondur. Virüs, özellikle koyunları etkilerken, keçi, sığır, deve, ceylan ve Afrika antilobu gibi diğer geviş getiren türler de bu hastalığa duyarlıdır. Hastalık, esas olarak tatarcık sinekleri gibi böcekler aracılığıyla bulaşır ve enfekte olan hayvanlar, yüksek miktarda virüs taşıyarak hastalığın yayılmasına neden olabilir.

Mavi Dil Virüsünün Yol Açtığı Hastalıklar

Mavi dil virüsü, başta koyunlar olmak üzere küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda mavi dil hastalığına yol açar. Bu hastalık, lamalar, antiloplar ve ceylanlarda da görülebilir.

Narin Güran'ın Adli Tıp Kurumu raporu tamamlandı! Narin Güran'ın Adli Tıp Kurumu raporu tamamlandı!

Mavi Dil Hastalığının Sebepleri

Mavi dil hastalığı, BTV olarak bilinen mavi dil virüsünden kaynaklanır. Bu virüs, enfekte Culicoides türü böceklerin hayvanları ısırmasıyla bulaşır. BTV'nin 24 farklı alt tipi bulunur ve bu tipler, hastalığın şiddetini ve belirtilerini etkiler.

Kaynak: İHA