Manisa ve İstanbul gibi aktif fay hatlarının üzerinde yer alan şehirlerde 7 ve üzeri büyüklüğünde depremlerin olabileceği uyarıları sıkça yapılıyor. Uzmanlara göre deprem anında doğru hareket etmek hayat kurtarıyor.

Yunusemre’de 23 Nisan kutlandı Yunusemre’de 23 Nisan kutlandı

Manisa Aynı İstanbul Gibi Tehlikeli Alanlar İçerisinde

Türkiye’nin büyük bölümü gibi Manisa da aktif fay hatları üzerinde yer alıyor. Jeoloji uzmanlarının sıkça dile getirdiği uyarılara göre, bölgede 7 ve üzeri büyüklüğünde bir depremin olma olasılığı göz ardı edilmemeli…

Son olarak İstanbul merkezli 6.2 büyüklüğündeki depremde Manisa dahil birçok il sarsıntıyı hissetti. Bu gelişmenin ardından, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, deprem anında yapılması gerekenler hakkında hayati önem taşıyan bir bilgilendirme yayınladı.

Açıklamada, vatandaşların panik yapmaması gerektiği vurgulandı ve özellikle hayat kurtaran “çök-kapan-tutun” hareketinin önemi hatırlatıldı.

Deprem Anında Panik Yapmayın!

İletişim Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, deprem anında kesinlikle panik yapılmaması gerektiği bildirildi.

Telefonların acil durum ve yangınları bildirmek dışında kullanılmaması gerektiği belirtilen açıklamada, şu uyarılara yer verildi:

"Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulmalıdır. Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır. Baş iki el arasına alınarak veya bir koruyucu yastık, kitap gibi malzeme ile korunmalıdır. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir. Güvenli bir yer bulup, diz üstü 'çök', başını ve enseni koruyacak şekilde 'kapan', düşmemek için sabit bir yere 'tutun', merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmamalıdır."

Deprem Anında Ne Yapılır?

Türkiye, deprem kuşağında yer aldığı için her vatandaşın deprem anında nasıl davranması gerektiğini bilmesi hayati önem taşır. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve uzmanlar, deprem sırasında uygulanacak basit ama etkili kuralları sıraladı.

İletişim Başkanlığı’nın açıklamasında öne çıkan başlıca uyarılar şu şekilde:

  • Panik yapılmamalı. Soğukkanlılıkla hareket edilmeli.
  • Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durulmalı.
  • Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altı ya da içi dolu sandık, koltuk gibi eşyaların yanına geçilerek hayat üçgeni oluşturulmalı.
  • Baş, iki el arasına alınarak ya da yastık, kitap gibi malzemelerle korunmalı.
  • “Çök – Kapan – Tutun” kuralı uygulanmalı. Diz üstü çökülmeli, baş ve ense korunmalı, sabit bir yere tutunarak beklenmeli.
  • Merdivenlere veya çıkışlara koşulmamalı, balkonlara çıkılmamalı, camlardan uzak durulmalı.
  • Asansör kullanılmamalı.
  • Kibrit, çakmak yakılmamalı; elektrik düğmelerine dokunulmamalı.
  • Tekerlekli sandalyede bulunanlar, tekerlekleri kilitleyerek baş ve boyun koruması sağlamalı.
  • Sarsıntı geçtikten sonra gaz, su ve elektrik vanaları kapatılmalı, soba ve ısıtıcılar söndürülmeli.
  • Gerekli eşyalar alındıktan sonra bina güvenli bir şekilde terk edilmeli ve toplanma alanına gidilmeli.

Okulda, sınıfta ya da büroda sağlam sıra, masa altlarında veya yanında, koridorsa ise duvarın yanına hayat üçgeni oluşturacak şekilde "çök-kapan-tutun" hareketiyle baş ve boyun bölgesinin korunması gerektiği aktarılan açıklamada, pencerelerden ve camdan yapılmış eşyalardan uzak durulması istendi.

Açıklamada, sosyal medyada oluşabilecek dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar edilmemesi ve doğru bilgi için resmi kaynakların takip edilmesi gerektiği de kaydedildi. 

Kaynak: Haber Merkezi