Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Poyraz Köyü, günümüzde hala ayakta ve ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Yörük köyü olarak bilinen bu köy geçmişten günümüze tarihi güzelliklerini taşımış ve bir kültürel miras olarak akıllara kazındı.
Poyraz Yörük Köyü Nerede?
Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Poyraz Köyü, Gediz Ovası’nın kuzeyinde, Marmara Gölü ve Gördes Çayı’nın çevrelediği Dibek Dağı’nın eteklerinde yer alıyor. Osmanlı döneminde önemli bir yerleşim alanı olan köy, tarihsel ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çekmeye devam ediyor.
Eski Dönemlerde Köye Zaviyeler Kuruldu
Saruhanoğulları döneminde Türk ve İslam nüfusunun yoğunlaşmaya başladığı Poyraz Köyü, bu dönemde birçok zaviye kurularak bölgenin sosyo-kültürel yapısı güçlendirilmiştir. Poyraz Köyü'nün doğusunda yer alan Ömer Emre Köyü'ndeki Ömer Emre Yatırı, Kula’daki Yunus Emre Köyü ile ilişkilendirilmiştir.
1530'larda Adala Kazası’na bağlı bir köy olan Poyraz, 1570'lerde "Nahiye Merkezi" olmuştur. Poyraz Köyü’nün merkezilik özelliğini, köprüler, su kemerleri, cumbalı evler, taş döşeli kanalizasyonlu sokaklar, medrese ve çeşmeler gibi yapılar ortaya koymaktadır.
Poyraz Su Kemeri Nedir?
Poyraz Köyü’nün doğusunda bulunan tarihi su kemeri, Lidya dönemine kadar uzanıyor. Bu su kemeri, Antik Daldis yerleşimine su taşımak amacıyla yapılmıştır. Salihli'nin en önemli tarihi eserlerinden biri olan bu yapı, Osmanlı döneminde de kullanılmıştır. 1890 yılında El Hac Hacı Ali Ağa tarafından tamir edilen kemer, kayrak taş malzemesiyle yapılmış olup, günümüzde de ayakta kalmayı başarmıştır.