Manisa’nın doğal çevresini korumak için çalışmalarını özveriyle sürdüren MASKİ Genel Müdürlüğü, 2023 yılında rekora imza atarak il genelinde 282 kilometre dere temizlik çalışması gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yıllara oranla temizlik çalışmalarına yüzde 50’lik artışla hız kazandıran ekipler derelerden çıkan 100 bin ton çöpü bertaraf ederek vatandaşların can ve mal güvenliğinin tehdit edilmesinin önüne geçti.
Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün “Daha Temiz Bir Manisa” hedefi doğrultusunda Manisa merkez ve ilçelerinde çalışmalarını sürdürüyor. Manisa’nın doğal çevresini korumak ve daha yaşanılabilir bir Manisa için çalışmalarına özveriyle aralıksız devam eden MASKİ, kurulduğu günden bu yana il genelinde bin 600 kilometre dere temizlik çalışması gerçekleştirdi. Çalışmalar sonucunda 1 milyon 109 bin ton çöp bertaraf edildi. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesinde yürütülen çalışmalar kapsamında 2023 yılında ise 282 kilometre temizlik çalışması gerçekleştirilerek 100 bin ton çöp bertaraf edildi.
"Verimli Topraklarımızı Ve Tarımsal Üretimi Koruyoruz"
İl genelinde devam eden çalışmalar hakkında bilgi veren MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay, “Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle son yıllarda ani ve şiddetli yağışlara maruz kalıyoruz. Yağışlarla birlikte gelebilecek olumsuzluklara karşı erken önlem almak adına da Manisa merkez ve ilçelerinde özverili bir şekilde dere temizlik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu doğrultuda idaremiz kurulduğu günden bu yana il genelinde bin 600 kilometre dere temizlik çalışması gerçekleştirdik. Çalışmalarımız neticesinde 1 milyon 109 bin ton çöp bertaraf edildi. 2023 yılında ise 282 kilometre temizlik çalışması gerçekleştirerek 100 bin ton çöpü bertaraf ettik. Geçen yıl itibariyle artan yağışlar nedeniyle ivmemizi daha da artırarak yüzde 50’lik artışla önceki yıllara göre rekor bir rakama imza attık. Özellikle tarım arazilerine yakın olan ve taşkın riski taşıyan dere yataklarımızda gerçekleştirdiğimiz temizlik çalışmalarıyla gıda ambarı olan kentimizin verimli topraklarını ve tarımsal üretimi koruyoruz. Aynı zamanda çevre kirliliğinin büyük oranda önüne geçiyor, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini de sağlıyoruz” dedi.
"Dere Yatakları Çöplük Değildir"
Dereler ve sulama kanallarına atılan çöplerin, yoğun yağışların görüldüğü dönemlerde taşkına yol açtığını belirten Genel Müdür Aslay, “Temizlik çalışmalarımız esnasında derelerimizden zaman zaman lastik, halı, hafriyat, moloz gibi malzemeler çıkıyor. Bilinçsizce atılan bu maddeler sağlıklı su akışına engel oluyor. Yoğun yağışların görüldüğü dönemlerde taşkın riski oluşabiliyor. Bu olumsuzluk hem çevre hem de insan sağlığı açısından büyük tehlike oluşturuyor. Çalışmalarımızın olumlu sonuç vermesi için vatandaşlarımızın bu konuda daha duyarlı olmaları, çöpleri dere ve su kanallarına atmaması gerekiyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cengiz Ergün öncülüğünde daha temiz bir Manisa için durmadan çalışacağız” dedi.