Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) Genel Müdürü Jean Kaseya, Afrika kıtasında hızla yayılan maymun çiçeği (mpox) salgınının küresel bir tehdit oluşturduğunu belirterek, dünya genelinde ortak hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Kaseya, 26 Ağustos itibarıyla 13 Afrika Birliği üyesi ülkede 22 bin 863 vaka ve 622 ölüm tespit edildiğini açıkladı.

Africa CDC'nin Addis Ababa’da düzenlediği basın toplantısında konuşan Kaseya, salgının Afrika'da ciddi bir tehdit oluşturduğunu ancak bunun küresel bir sağlık sorunu olarak ele alınması gerektiğini ifade etti. Kaseya, özellikle Orta Afrika bölgesinin salgından en çok etkilenen bölge olduğunu belirterek, kıtadaki zayıf sağlık altyapıları ve sınırlı sağlık kaynaklarının durumu daha da zorlaştırdığını söyledi.

Manisa’da beyin ölümü gerçekleşen hasta 4 kişiye umut oldu Manisa’da beyin ölümü gerçekleşen hasta 4 kişiye umut oldu

SALGININ BULAŞMA YOLLARI VE BELİRTİLERİ NELER?

Maymun çiçeği virüsünün genellikle enfekte hayvanlardan veya bireylerden insanlara bulaştığı belirtildi. Virüsün, vücuda girdikten 5 ila 21 gün sonra yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik ve ciltte kabarcıklar gibi belirtilerle kendini gösterdiği açıklandı. Kaseya, hastalığın hafif semptomlarla atlatılabileceği gibi ciddi komplikasyonlara da yol açabileceğini vurguladı.

ACİLEN HAREKETE GEÇİLMELİ

Jean Kaseya, mpox’un yalnızca Afrika’nın değil, tüm dünyanın ortak bir sorunu olduğunu belirterek, küresel toplumun bu salgına karşı acilen harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Africa CDC, salgınla mücadele için gerekli tüm önlemleri aldığını ve çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Kaynak: AA