Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Alaşehir Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersen Aydın, Konya’nın Beyşehir ilçesinde yaptığı saha çalışmalarında Türkiye’ye özgü yeni bir akrep türü keşfetti. Bu keşif, bilim dünyasında büyük yankı uyandırırken, Prof. Dr. Aydın keşfedilen türe eşi Gülhanım Yağmur’un adını verdi.

Alkollü mekanlarda yeni kısıtlama! Alkollü mekanlarda yeni kısıtlama!

Kızılçam Ormanlarında Rastladı

Prof. Dr. Ersen Aydın, Beyşehir’deki kızılçam ormanlarında yaptığı incelemelerde, Euscorpiidae familyası ve Euscorpius cinsine ait olan bu yeni akrep türüne rastladı.

Vücudu Açık Sarı, Chelası Kırmızımsı ve Kuyruğu Kahverengi

“Euscorpius gulhanimae” adı verilen tür, vücudunun açık sarı, chelasının kırmızımsı ve kuyruğunun kahverengi olmasıyla dikkat çekiyor. Ayrıca, patellasındaki trichobothri (uzun kıl) sayısının cinsin diğer türlerinden yüksek olması da bu yeni keşfi benzersiz kılıyor.

Yalnızca Beyşehir Çevresinde Biliniyor

Bu önemli keşif, 19 Ağustos 2024 tarihinde ABD’de akrepler üzerine yayın yapan saygın bilim dergisi "Euscorpius"ta yayımlandı. Prof. Dr. Aydın, Türkiye ve çevre ülkelerdeki akrep türleri üzerinde 21 yıldır araştırmalar yürüttüğünü belirtti. Aydın, bu yeni türün şu an için yalnızca Beyşehir çevresinde bilindiğini ifade etti.

Eşinin Adını Verdi: “Euscorpius Gulhanimae”

Prof. Dr. Ersen Aydın, keşfettiği türe eşinin ismini vererek, "Euscorpius gulhanimae" adıyla bilim dünyasına kazandırdı.

Ayrıca, bu türün zehrinin insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmadığını belirtti. Yeni keşfedilen akrep türü, Alaşehir Meslek Yüksekokulu Müzesi’nde sergileniyor.

Editör: Nuray Bozkurt