Türkiye'nin gururu, okçuluk Dünya Şampiyonu Mete Gazoz, genç yaşına rağmen birçok ulusal ve uluslararası başarıya imza atmıştır. Disiplini, azmi ve yeteneğiyle tanınan Gazoz, Türkiye'nin en önemli sporcularından biri olarak kabul edilmektedir. Peki, Mete Gazoz kimdir ve kaç yaşında? İşte Mete Gazoz'un hayatı hakkındaki detaylar…

Mete Gazoz Kimdir?

Mete Gazoz, 8 Haziran 1999 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Mete Gazoz’un babası eski millî okçu Metin Gazoz ve annesi İstanbul Okçuluk Kulübü başkanı Meral Gazoz'dur.

2010 yılında okçuluğa başlamış ve yüzme, basketbol, resim, piyano gibi aktivitelerle becerilerini geliştirmiştir. İlk ve lise öğrenimini İhlas Koleji'nde tamamlamıştır.

Mete Gazoz Kimdir 4

Mete Gazoz Nereli?

Mete Gazoz, Türkiye'nin dünyaca ünlü okçularından biri olarak tanınmaktadır. Mete Gazoz kimdir sorusunun yanında memleketi de pek çok vatandaşımız tarafından merak edilmektedir. Peki, Mete Gazoz nereli? Mete Gazoz, 1999 yılında İstanbul'da doğmuştur.

Görele, Giresunlu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Mete Gazoz, Türk okçuluğunun dünya çapında tanınan bir yüzüdür. İstanbul'da doğup büyümüş ve burada eğitim hayatını sürdürmüştür. Genç yaşına rağmen birçok ulusal ve uluslararası başarısı ile tanınmaktadır.

Mete Gazoz Kaç Yaşında?

Mete Gazoz kimdir sorusunun cevabını verdikten sonra gelin başarılı sporcunun yaşını öğrenelim.. Mete Gazoz, 8 Haziran 1999 tarihinde dünyaya gelmiştir.

Mete Gazoz 2024 yılı itibarıyla 25 yaşındadır. Başarılı sporcu ikizler burcudur.

Mete Gazoz Kimdir 3

Mete Gazoz'un Kariyeri

Mete Gazoz, okçuluktaki ilk uluslararası başarısını Çin'in Wuxi kentinde düzenlenen 2013 Dünya Gençlik Okçuluk Şampiyonası'nda elde etmiştir. Bu şampiyonada Yıldızlar kategorisinde klasik erkek yay takımı ile gümüş madalya kazanmıştır.

2015 yılında Bakü'de düzenlenen Avrupa Oyunları'nda Türkiye'yi temsil ettiği bilinmektedir. Sıralama turunu 641 puanla 46. sırada tamamlayan Gazoz, ilk turda Ukraynalı rakibine kaybederek elenmiştir.

2016 Avrupa Okçuluk Şampiyonası'nda Nottingham'da bireysel kategoride gümüş madalya kazanmıştır. Aynı yıl Rio'da düzenlenen 2016 Yaz Olimpiyatları'na katılarak Türkiye kafilesindeki en genç sporcu olduğu bilinmektedir.

Rio Olimpiyatları'ndaki ilk karşılaşmasında Fransız rakibi Pierre Plihon'u 6-5 yenerek bir üst tura yükselmiş, ancak son 32 turundaki ikinci maçta Hollandalı Sjef van den Berg'e 3-7 yenilerek elenmiştir.

2017 Dünya Gençler Okçuluk Şampiyonası'nda Arjantin'de düzenlenen yarışmada, Mete Gazoz ve Yasemin Ecem Anagöz karışık takım klasik yay kategorisinde dünya üçüncüsü olmuştur. 2018 yılında İspanya'nın Tarragona şehrinde düzenlenen Akdeniz Oyunları'nda altın madalya kazanmıştır.

2018 yılında Berlin'de gerçekleştirilen Dünya Kupası'nın 4. ayağında 4 altın madalya kazanmış ve Dünya Okçuluk Federasyonu (WA) tarafından 2018'in en iyi sporcusu ve "Yılın En İyi Çıkış Yapan Sporcusu" olarak seçilmiştir.

2019 yılında Romanya'nın Bükreş kentinde düzenlenen Avrupa Grand Prix yarışlarının sıralama turlarında klasik yay erkekler kategorisinde 698 puanla birinci olmuş ve Gençler Dünya ve Büyükler Avrupa Rekorunu kırmıştır. Aynı yıl Forbes Türkiye'nin “30 altı 30” gençlik kulübüne seçilmiştir.

2020 Tokyo Yaz Olimpiyat Oyunları'nda, Mete Gazoz ve Yasemin Ecem Anagöz karışık takım kategorisinde bronz madalya maçında Meksika'ya 6-2 yenilerek dördüncü olmuştur. Klasik yay bireysel finalinde ise İtalyan Mauro Nespoli'yi 6-4 yenerek altın madalya kazanmış ve Türkiye'ye okçulukta ilk olimpiyat altın madalyasını getirmiştir.

2021 Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda, Mete Gazoz ve Yasemin Ecem Anagöz'ün oluşturduğu Klasik Yay Karışık Milli Takımı, Japonya'yı 6-2 yenerek bronz madalya kazanmıştır. Bireysel kategoride ise dördüncü olmuştur.

2022 Avrupa Okçuluk Şampiyonası'nda Almanya'nın Münih kentinde erkekler klasik yay bireyselde bronz madalya kazanmıştır. Aynı yıl Cezayir'in Vahran kentinde düzenlenen Akdeniz Oyunları'nda bireysel kategoride gümüş madalya, takım müsabakalarında bronz madalya ve karma takım kategorisinde altın madalya kazanmıştır.

2023 yılında Kahramanmaraş depreminden etkilenen çocukların eğitimine katkıda bulunmak amacıyla, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda kullandığı okunu açık artırmada satmıştır. Aynı yıl Almanya'nın Berlin kentinde düzenlenen Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda bireysel kategoride altın madalya kazanarak dünya şampiyonluğuna ulaşan ilk Türk okçu olmuştur. Ayrıca klasik yay erkek millî takımı dünya ikincisi olarak gümüş madalya kazanmıştır.

Fenerbahçe Avrupa Ligi Kadrosu: 2024-2025 UEFA Avrupa Ligi Kadrosu Açıklandı Fenerbahçe Avrupa Ligi Kadrosu: 2024-2025 UEFA Avrupa Ligi Kadrosu Açıklandı

2024 yılında Almanya'nın Essen kentinde düzenlenen Avrupa Okçuluk Şampiyonası'nda erkekler bireysel klasik yay final maçında altın madalya kazanmış ve Olimpiyat, Dünya ve Avrupa şampiyonluğunu aynı anda elinde bulunduran ilk okçu olarak tarihe geçmiştir. Klasik yay erkek millî takımı ise üçüncülük maçında bronz madalya kazanmıştır.

Mete Gazoz Kimdir 1

Mete Gazoz'un Madalyaları

Mete Gazoz spor kariyeri boyunca çok sayıda madalyaya layık görülmüştür. Mete Gazoz’un aldığı madalyalar şu şekildedir:

2013 Dünya Gençlik Okçuluk Şampiyonası

  • Gümüş Madalya (Yıldızlar kategorisi, klasik erkek yay takımı)

2016 Avrupa Okçuluk Şampiyonası

  • Gümüş Madalya (Bireysel kategori)

2017 Dünya Gençler Okçuluk Şampiyonası

  • Bronz Madalya (Karışık takım klasik yay kategorisi, Yasemin Ecem Anagöz ile birlikte)

2018 Akdeniz Oyunları

  • Altın Madalya (Bireysel kategori)

2018 Dünya Kupası

  • 4 Altın Madalya

2020 Tokyo Yaz Olimpiyat Oyunları

  • Altın Madalya (Bireysel kategori)

2021 Dünya Okçuluk Şampiyonası

  • Bronz Madalya (Karışık Yay Milli Takımı, Yasemin Ecem Anagöz ile birlikte)

2022 Avrupa Okçuluk Şampiyonası

  • Bronz Madalya (Bireysel kategori)

2022 Akdeniz Oyunları

  • Gümüş Madalya (Bireysel kategori)
  • Bronz Madalya (Takım kategorisi, Muhammed Yıldırmış ve Samet Ak ile birlikte)
  • Altın Madalya (Karma takım kategorisi, Yasemin Ecem Anagöz ile birlikte)

2023 Dünya Okçuluk Şampiyonası

  • Altın Madalya (Bireysel kategori)
  • Gümüş Madalya (Klasik Yay Erkek Milli Takımı, Berkim Tümer ve Muhammed Yıldırmış ile birlikte)

2024 Avrupa Okçuluk Şampiyonası

  • Altın Madalya (Bireysel kategori)
  • Bronz Madalya (Klasik Yay Erkek Milli Takımı, Berkim Tümer ve Berkay Akkoyun ile birlikte)

Mete Gazoz kimdir sorusu etrafında tüm merak edilenleri yanıtladık!

Muhabir: Özkan Çelik