Halk arasında ’yıldız kayması’ olarak bilinen gök taşı veya meteor yağmurları ağustos ayında gerçekleşiyor. Gökyüzü severler görsel şölen izlemek için “Perseid meteor yağmuru ne zaman ve Türkiye’den izlenebilecek mi?” sorularına yanıt arıyor. Peki, Perseid meteor yağmuru Türkiye’den görülecek mi? İşte detaylar…

NE ZAMAN GÖRÜLECEK?

Meteor yağmurlarının en dikkat çekicisi Perseid meteor yağmurunun görülmesine sayılı günler kaldı… Meteor yağmuru 11 Ağustos’u 12 Ağustos’a bağlayan gece en yoğun döneme ulaşacak.

Somalı maden işçilerine ters kelepçe! Somalı maden işçilerine ters kelepçe!

Bilim insanlarınca saatte 100 kadar gök taşı görülmesi beklenen gecede, meteorların dünyaya giriş hızlarının saniyede 66 kilometreye ulaşacağı tahmin ediliyor.

PERSEİD METEOR YAĞMURLARI NEDİR?

Perseid meteor yağmurları, en bilinen gök taşı yağmurlarından biri. Her yıl Temmuz sonu ve Ağustos başında gözlemlenen bu olay, 1992 yılında Dünya'nın yakınlarından geçen Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının geride bıraktığı kalıntılardan oluşur. Meteor yağmuru, Dünya'nın bu kozmik toz bulutuna çarpması sonucu ortaya çıkar ve her yıl aynı dönemde gözlemlenir.

En yoğun gözlemin yapıldığı dönem, 12 Ağustos'tan 13 Ağustos'a bağlayan gece olarak bilinir. Perseus Takımyıldızı'nın bölgesinde görüldüğü için, bu meteor yağmuru "Perseid" adıyla anılır.

Kaynak: Haber Merkezi