MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 105. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Genel Kurul’da yaptığı konuşmada milli iradenin ve egemenliğin önemine dikkat çekti. Akçay, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle yaptığı konuşmada, tarihten ders alınması gerektiğini vurgularken, Türkiye’nin kararlılıkla yoluna devam ettiğini belirtti.
“23 NİSAN, TÜRK MİLLETİNİN KÜLLERİNDEN DOĞUŞUDUR”
Akçay, Meclis’in 23 Nisan 1920’de Hacı Bayram Camii’nde kılınan cuma namazının ardından dualarla açıldığını hatırlatarak, “TBMM sadece bir yasama organı değil, aynı zamanda Kurtuluş Savaşı’nın yönetim merkezi olmuştur” dedi.
23 Nisan’ın, Amasya Genelgesi’nden Erzurum ve Sivas Kongrelerine, Kuvâ-yi Milliye’den millet egemenliğine kadar uzanan bir destanın dönüm noktası olduğunu belirten Akçay, “Milletimiz bu mecliste Atatürk’ün sözcülüğünde tarihimize altın harflerle kazınan şu beyanı haykırmıştır: Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” ifadelerini kullandı.
“İÇ CEPHEMİZ GÜÇLÜ OLMALI”
Konuşmasında iç cephenin önemine değinen Akçay, ülkenin beka sorunlarının genellikle içerideki ayrışmalardan kaynaklandığını vurguladı. Nutuk’tan alıntılarla bu gerçeğe dikkat çeken Akçay, “Bugün Nutuk’u hiç okumadığı anlaşılanlar iç cepheyi zayıflatma pahasına sokak çağrıları yapmakta, devlet ile milleti karşı karşıya getirmeye çalışmaktadır” diyerek muhalefetin bazı söylemlerini eleştirdi.
Sokak çağrılarını “kaos ve kargaşa” yaratma çabası olarak nitelendiren Akçay, “Milletin kaderi sokakta değil, sandıktadır. Siyaset, sesin gürültüsünde değil; sözün ağırlığında, milletin ferasetindedir” dedi.
“TÜRKİYE GÜÇLÜ BİR İSTİKRAR ADASIDIR”
Akçay, Türkiye’nin bölgesinde istikrarın simgesi olduğunu belirterek, geçmişte yaşanan darbelerden ve siyasi krizlerden ders çıkarılması gerektiğini ifade etti. TBMM’nin çoğulcu yapısının önemine değinen Akçay, “Bu çok seslilik, milletimizin demokratik birikimiyle yoğrulmuş birliğinin vesikasıdır” dedi.
“TÜRKİYE YÜZYILI VİZYONU BİR MEDENİYET TASAVVURUDUR”
Akçay, konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin tarihi tecrübelere dayandığını ve Türkiye Yüzyılı vizyonunun yeni bir medeniyet anlayışını yansıttığını ifade ederek şunları söyledi:
“Bu vizyon, bir düşünce sistemini, bir medeniyet tasavvurunu, yeni bir nizam kurma kudretini ifade etmektedir. Türkiye’nin kılıcı keskin, sözü geçkindir.”
Akçay, 23 Nisan’ın çocuklara armağan edilmesinin önemine de değinerek, “Bu bayram çocuklarımızı geleceğe hazırlama bayramıdır” dedi. Konuşmasını, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazileri rahmet ve minnetle anarak tamamladı.