Muhtarlık kurumu 1829 yılından bu yana devlet yönetimimizin temel yapı taşlarındandır.
Muhtarlar ise, bu önemli kurumun yetkilileri olarak ülkenin en ücra köşelerinde dahi devletin gören gözü, duyan kulağı, tutan elidir.
Muhtarlar; eğitim, sağlık, altyapı, güvenlik, kültür, sanat ve spor gibi her alanda vatandaşlara sunulacak hizmetlerde devlet ile vatandaşlar arasında köprüdür.
Bu köprü görevini icra ederken, karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri, ihtiyaçları ile muhtarlık müessesenin tarihsel bağlarını koruyarak geleceğe ilişkin vizyonunun belirlenmesine yönelik çalışmaların yürütülmesi amacıyla 19 Ekim, Muhtarlar Günü olarak ilan edilmiştir.
Kültürümüzün ve toplumsal hayatımızın önemli yapı taşlarından biri olarak, devletin her noktadaki kurumsal temsilciliği konumunda olan muhtarlık müessesesi, insan ve hizmet odaklı anlayışın icrasında öneme sahiptir.
Mevcut her türlü sorunun çözümünde ve taleplerin yerine getirilmesinde açık kapı olan, vatandaşın derdiyle dertlenen, Devlet-millet bütünleşmesinin tesisinde önemli bir role sahip olan muhtarlar için her yıl 19 Ekim Muhtarlar Günü kutlanır.
MUHTARLAR GÜNÜ NE ZAMAN?
19 Ekim'in "Muhtarlar Günü" ilan edilmesine ilişkin genelge, Resmi Gazete'nin 2015 yılında mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Genelgede, şunlar kaydedildi:
"Muhtarlarımız ve muhtarlık müessesesinin ihtiyaçları, karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ile bu müessesenin tarihsel bağlarını koruyarak geleceğe ilişkin vizyonunun belirlenmesine yönelik çalışmaların yürütülmesi amacıyla 19 Ekim gününün Muhtarlar Günü olarak belirlenmesi uygun görülmüştür. Muhtarlar Günü kapsamında yapılacak etkinlikler, İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenecek esas ve usuller çerçevesinde yürütülecektir."
Manisa Kulis Haber