Manisa'nın Yunusemre ilçesine bağlı Uzunburun Mahallesi'nde yer alan ve 12-13. yüzyıllarda inşa edildiği düşünülen Yoğurtçu Kalesi, Muradiye OSB'nin sosyal sorumluluk projesi olarak planladığı çalışma ile restore edilecek.

Haziran ayı başında Muradiye OSB Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kıvırcık, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz’e ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyarette Manisa’ya yaklaşık 15 km mesafede bulunan ve Muradiye OSB’nin Uzunburun Genişleme alanına komşu olan kalenin restorasyonu konusu ele alındı.

“TARİHİ BİR DEĞERİ KORUMALIYIZ”

Muradiye OSB Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kıvırcık, Manisa Ovası'na hakim bir noktada bulunan kalenin sosyal sorumluluk bilinciyle restore edilmesinin tarihi bir değeri korumanın önemine vurgu yaptı. Kıvırcık, Yoğurtçu Kalesi'nin Manisalılar tarafından az bilindiğini ve bu durumun değişmesi gerektiğini belirterek, kaleyi hak ettiği değere ve tanınırlığa kavuşturmak için bir proje geliştirdiklerini ifade etti.

Kalenin geçmişte bakımsızlık ve korumasızlık nedeniyle defineciler tarafından birçok kez zarar gördüğünü belirten Kıvırcık, kalenin aslına uygun şekilde restore edilmesi için harekete geçtiklerini ifade etti. Ayrıca, bölgeye yakın bir konumda bulunan Roma yolunun da Muradiye OSB tarafından restore edilip ışıklandırılarak Manisa'ya armağan edileceği müjdesini verdi.

Yoğurtçu Kalesi'nin, Bizanslılar tarafından 12. yüzyılın sonları ile 13. yüzyılın başlarında Türk akınlarına karşı inşa edilen "Neokastron"lardan biri olduğu bilinmektedir.

Yeniden Refah Partisi’nden ziyaretler Yeniden Refah Partisi’nden ziyaretler

Muhabir: Özkan ÇELİK