Diyarbakır'ın Tavşantepe Mahallesi'nde 8 yaşındaki Narin Güran’ın öldürülmesinin ardından, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ekipleri bölgede psikososyal destek çalışmalarına başladı.

Olayın ardından yapılan ilk incelemelerde, özellikle 7-13 yaş arasındaki çocukların yaşadığı travmanın boyutları tespit edilmeye çalışıldı. Narin’in kuzenleriyle yapılan görüşmeler, kaygı ve korku düzeylerinin arttığını ortaya koydu.

 

Türkiye’nin konuştuğu olayda acı gelişme: 2 yaşındaki Sıla bebek hayatını kaybetti Türkiye’nin konuştuğu olayda acı gelişme: 2 yaşındaki Sıla bebek hayatını kaybetti

Narin’in Kuzenlerinde Kaygı ve Korku Duyguları Arttı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ekipleri, Diyarbakır'da öldürülen 8 yaşındaki Narin Güran'ın kuzenlerinden bazılarının olaydan olumsuz etkilenerek kaygı ve korku duygularının arttığını, bazılarının ise okula devamsızlık yaptığını belirledi.

7-13 Yaş Arası 50'ye Yakın Çocuk | Bakan Göktaş’tan Kapsamlı İnceleme Talimatı

İlk raporlar doğrultusunda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, çocukların psikolojik durumlarının daha derinlemesine incelenmesi için talimat verdi.

Tavşantepe Mahallesi'ndeki psikososyal destek çalışmaları kapsamında 7-13 yaş arası 50'ye yakın çocuğa sosyal çalışmacılar, psikologlar ve psikolojik danışmanlarca verilen hizmete ilişkin ön raporun ardından Afet ve Acil Durumlarda Psikososyal Destek Daire Başkanlığı bünyesinde bir ekip oluşturularak çocuklara yönelik daha kapsamlı bir destek programı başlatıldı.

Tavşantepe Özel Ekibi 14 Kuzenle Görüştü

Tavşantepe Özel Ekibi, Narin Güran’ın 18 yaş altı 14 kuzeniyle birebir görüşmeler gerçekleştirdi. Yapılan görüşmeler sonucunda, bazı çocukların olaydan ciddi şekilde etkilendiği ve özellikle küçük yaştaki kuzenlerde korku ve kaygı belirtilerinin yoğun olduğu kaydedildi.

Çocukların sosyal uyum süreçlerini izleyen ekip, Narin'in kuzenlerinden bazılarının olay nedeniyle psikolojik olumsuzluk yaşadığını belirledi.

Çocuklarda Eğitimde Devamsızlık Var!

Ekip, bazı çocukların olayın ardından okula gitmekte zorlandığını ve toplumsal baskılar nedeniyle eğitimlerine devam edemediklerini belirledi. Bu durumun çocukların sosyal uyum süreçlerini olumsuz etkilediği ifade edilirken, çocukların psikolojik olarak desteklenmesi ve düzenli takiplerinin yapılması gerektiği vurgulandı.

Psikolojik Destek Verilyor

Bazı çocuklar sağlanan psikolojik desteklerin ardından daha iyi bir duruma geldikleri gözlemlendi. Uzmanlar, çocukların eğitimlerine devam etmelerinin, normalleşme süreçlerinde önemli bir rol oynadığını belirtti.

Bu süreçte ilçe milli eğitim müdürlüğü ile de iş birliği yapılarak okula devamsızlık yapan çocuklar için gerekli önlemler alınmaya başlandı.

Narin’in Köyünde Çalışmalar Devam Ediyor

Tavşantepe Özel Ekibi’nin köydeki çalışmaları sürüyor. Uzman ekip, Narin Güran’ın kuzenlerinin yanı sıra olaydan etkilenen diğer çocuklar için de gerekli psikososyal desteklerin sağlanması amacıyla geniş çaplı bir çalışma yürütmeye devam ediyor. Soruşturmanın tamamlanmasının ardından, çalışmaların daha kapsamlı bir şekilde devam edeceği ifade edildi. 

Kaynak: Haber Merkezi