Şehzadeler’den öğretmenlere jest Şehzadeler’den öğretmenlere jest

Narsistik kişilik bozukluğu'nun en önemli özelliği abartılı bir şekilde kendine hayran olma, kendini beğenme, kendini kusursuz ve diğer insanlardan yukarıda görmedir. Bu kişiler kendisini yüceltirken, diğer insanları aşağılar ve küçümser. Sürekli olarak doymayan bir takdir görme ihtiyacı, beğenilme, sevilme ve onaylanma ihtiyaçları vardır.

Narsistik kişilerin insan ilişkileri sömürücü ve manipülatiftir. Bu kişiler sanılanın aksine karşısındaki kişinin duygusunu çok iyi anlar fakat bunu sömürmek için kullanır. Narsistik kişilik bozukluğuna sahip kişiler ilişkilerinde karşıdaki kişiyi önce göklere çıkartır sonra ise değersizleştirir. Kişi zanneder ki narsist birey ona kör kütük aşıktır halbuki bu kişilerin sevme yetileri çok zayıftır.  Karşıdaki kişiyi kendisine bağımlı hale getirmek için aslında onu hediyelere boğar ve değerli hissettirir. İlişkinin ilerleyen dönemlerinde ise bu ilişki içinde olan kadınlar genelde şu ifadeleri kullanır "kendimi çanta gibi hissediyorum, benim onu terk edemeyeceğimi çok iyi biliyor."

Narsistik kişilik bozukluğu toplumumuzda çoğunlukla erkeklerde görülür. Erkeklerde görülmesinin en önemli nedeni ilk çağlardan itibaren evin geçiminden sorumlu olan kişinin erkek olması, erkekten beklenen güç ve başarıdır. Dolayısıyla evin geçiminden sorumlu olan erkek güçlü ve başarılı olmalıdır. Bu kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler çoğunlukla güçlü ve başarılı kişilerdir.

Uzman Klinik Psikolog Fulya Tepret sözlerine şöyle devam ediyor;

Narsistik kişilik bozukluğuna sahip kişiler ile daha sağlıklı bir ilişki kurmak için;

- Gerektiği yerde gereken sınırı koyun.

- İçi boş vaatlere değil yapılanlara odaklanın.

- Kendinize olan saygınızı arttırın.

- Etrafınızdaki diğer insanları nasıl manipüle ettiğini izleyin, size nasıl yapmaya çalışıyor fark edin ve sınır koyun.

- Sizi suçlayarak tartışmaya sürükleyebilir, sonuca ulaşmayacak bir tartışmaya girmeyin.

- Onu değiştirmeye çalışmayın, insan sadece kendisi isterse değişebilir.

Editör: Nuray Bozkurt