Aksaray Minibüsçüler ve Otobüsçüler Odası Başkanı Veysel Öztürk, alınan kararla 15 Ekim 2023 tarihinden itibaren 65 yaş üstü vatandaşların minibüslerde ücretsiz taşınmasının son bulacağını açıkladı.

Edinilen bilgiye göre, Aksaray Minibüsçüler ve Otobüsçüler Odası Başkanı Veysel Öztürk yaptığı açıklamada, Türkiye Şoförler ve Otobüsçüler Federasyonu ve Türkiye Tüm Özel Halk Otobüsler Derneği’nin de katılımıyla 65 yaş ve üstü vatandaşların ücretsiz taşınması uygulaması için 15 Ekim tarihinden itibaren bir düzenleme kararı alındığını söyledi. Başkan Öztürk, alınan karar çerçevesinde otobüslerde ücretsiz olarak taşınan 65 yaş üstü vatandaşların artık ücretsiz taşımayı kullanamayacaklarını belirterek, “15 Ekim 2023 tarihinden sonra bu vatandaşlarımızın artık ücretsiz binişe son veriyoruz. Şehit yakınları, gaziler, polisler, engelliler ve basın mensupları dışında, 65 yaş ve üstü vatandaşlar için ücretsiz taşıma hizmeti sona erecek” dedi.

Başkan Öztürk, kararın gerekçesi olarak devletin 65 yaş üstü vatandaşlar için verdiği bin 700 TL maddi desteğin yeterli olmamasını gösterdi.

ÜCRETSİZ YOLCU TAŞIMAK İSTEMİYORUZ

Öte yandan Manisa 155 Nolu Özel Halk Otobüsleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Fevzi Açıkel de geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, bu kararın Manisa’da da uygulanacağını ifade etmişti.

İşte Açıkel’in o açıklaması: “TÖHOP öncülüğünde geçtiğimiz günlerde tüm illerden gelen halk otobüsü kooperatif başkanlarının Ankara’da yaptığı toplantıda hükümetimizin bu konuda yapıcı ve mağduriyet giderici bir çalışma yapmaması durumunda 15.10.2023 tarihinden itibaren şehit ve gazi aileleri, basın mensupları, emniyet güçleri haricindeki ücretsiz taşımaya son vereceğimizle ilgili ortak karar alınmıştır.  Türkiye’nin genelinde ücretsiz taşımanın kaldırılmasıyla ilgili yapılan paylaşımlarda toplumun büyük bir kesiminin bunun düzenlemesi gerektiğini, suiistimal edildiğini ve taşıma esnafının mağdur edilerek kazançtan dolayı hizmet kalitesinin düştüğünü dile getirmektedir.

Ücretsiz taşımanın öncelikle Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerinin belirlediği ihtiyaç sahibi 65 yaş üstü vatandaşlara verilmesi gerekirdi. Dünyada eşi ve benzeri olmayan bu uygulamanın bir kısım vatandaşı memnun ederken diğer bir kısım vatandaşı da mağdur etmiştir. Ücretli yolculuk yapan vatandaşların seyahat konforu hizmet kalitesi düşmüştür. Bu uygulama bugün toplumda sevgi ve saygıyı kaybetmemize sebep olmuştur. İlkokula giden bir çocuk büyüklerine oturduğu yeri vermeyerek ‘siz ücretsiz biniyorsunuz ben para veriyorum’ diyerek onları toplum içinde rencide etmektedir.

Biz toplu taşıma esnafı olarak vatandaşımızla bir problemimiz yoktur. Sadece mağdur olan esnafımıza hakkının verilmesi artan maliyetler altında yok olan bu sektörün ayakta kalabilmesi için bunun düzenlenmesi kaçınılmazdır. Hiçbir sektörde olmayan ücretsiz hizmet sadece bizlerde vardır. Bu konu suiistimal edilmekte sosyal medya ve basında bizlerin özellikle 65 yaşı istemediğimiz bu insanların bu ülkeye hizmet ettiğini ve bunu hak etmediklerini söyleyenler var.  Hadi hep beraber toplum olarak 65 yaşı ve ücretsiz binenlere sahip çıkalım. Bütün her şeyleri ücretsiz olsun. günlük 2 biniş yapan 65 yaşın maliyeti bizlere 585 TL’dir. aylık 585 TL’lik ekmek alsın, çay içsin, market alışverişi yapsın, kıyafet alsın. bütün hepimiz toplum olarak bunlara sahip çıkalım.

 Ücretsiz taşıma oranının yüzde 40’lara ulaştığı ülkemizde kamuya ait araçların bile hizmet veremediği yerde 28 bin özel halk otobüsünün hizmet vermesi beklenmektedir.  Bugün Salihli ilçemizde yüzde 43 oranında ücretsiz taşıma yapılmaktadır. Akhisar ilçemizde temmuz ayında 165 bin yolcu taşınmış olup 53 bini ücretsizdir. Araç başına dağıtılan ücret 2.783 TL’dir. Bunun içinde şoför maaşı aracın vergi ve tamir masrafı diğer giderleri bulunmaktadır. gelin bu işin içinden çıkın.  Her gün çoğalarak binen ücretsiz yolcunun yanında akaryakıta gelen zam sektörümüz için inanılmaz yıkım yaratmış olup çok ürkütücü ve korkutucudur. 2 ay içinde neredeyse akaryakıta yüzde 100 oranında zam gelmiş olup araç giderlerinin katlanarak yükseldiği yerde birde motorlu taşıtlar vergisini 2. kez ödemek durumunda kalmışızdır.  Türkiye’nin genelinde hizmet eden 28 bin halk otobüsünün ayakta kalması için yetkililere sesleniyorum. Toplumun can damarı olan biz özel halk otobüsleri esnafına sahip çıkınız.” İHA-Haber Merkezi

Editör: Zerrin Ağar