Özellikle yenilikçi ulaşım çözümleri ile adını duyurmuş Oğuz Alper Öktem, Türkiye'nin önde gelen girişimcilerinden biri olarak tanınmaktadır. Martı isimli projesinin popüler olmasının ardından Oğuz Alper Öktem'in hayatı ve kariyeri sık sık araştırılmaya başlanmıştır. Peki, Oğuz Alper Öktem kimdir? İşte ayrıntılar…

Oğuz Alper Öktem Kimdir?

Son dönemlerin konuşulan girişimcisi Oğuz Alper Öktem kimdir? Oğuz Alper Öktem, Türkiye’nin önde gelen yenilikçi girişimcilerinden biridir. Martı İleri Teknoloji Şirketi'nin kurucusu olarak tanınmaktadır.

1991 yılında dünyaya gelmiş olan Oğuz Alper Öktem, İstanbul’da doğmuştur. Ailesi sayesinde genç yaşlarında ticaret ile tanıştığı bilinen Öktem, orta öğrenimini de İstanbul'da tamamlamıştır. İstanbul’da Vehbi Koç Vakfı Koç Özel Lisesi'ni tam burslu olarak kazanmış ve burada lise hayatını tamamlamıştır.

Lise hayatında özellikle ekonomiye duymaya başladığı ilgi, ileri yaşamında okul tercihlerinde etkili olmuştur. Bu sayede, üniversite seçimi Chicago Üniversitesi olmuş ve burada Ekonomi Bölümü'nü tamamlamıştır. Chicago Üniversitesi’ndeki eğitimini üç yıl kadar bir sürede tamamlamıştır.

Sonrasında ise eğitim hayatına devam eden Öktem, İngiltere’de Londra Ekonomi Okulu’nda Siyasal Ekonomi alanında yüksek lisans yapmıştır. Bu bölümde eğitimini devam ettirirken, özellikle ‘Siyasal Oyunlar Teorisi’ üzerine çalıştığı bilinmektedir.

Yüksek lisansını yaparken bir yandan da kariyer yolunu çizmeye başlayan Oğuz Alper Öktem Öktem, bu süre zarfında LSE Turkish Society’de başkanlık yapmıştır. Eğitim hayatını yurt dışında noktalayan Oğuz Alper Öktem, 2014 yılından itibaren Türkiye’deki yaşamına döndüğü bilinmektedir.

Yerli dijital platformu olarak bilinen BluTV’de  3 yıl boyunca çalıştıktan sonra, Öktem, paylaşımlı ofis sistemini Türkiye’ye getirmiş olan Kolektif House’un yatırımcısı olmuştur. 2018 yılına geldiğinde ise günümüzün en popüler ulaşım araçlarından biri olan, Martı İleri Teknoloji Şirketi’ni kurmuştur. Kardeşi Sena Öktem’in maddi ve manevi destekleri ile de bu şirketi daha da büyütmüştür.

Oguz Alper Oktem Kimdir 3

Oğuz Alper Öktem’in Martı girişimi ile aldığı birçok da ödül bulunmaktadır.  Oğuz Alper Öktem’in ödülleri aşağıdaki gibidir:

  • Webrazzi, Yılın Girişimcisi Ödülü (2019)
  • Mediacat Dergisi Şehir İçi Ulaşımına Yeni Bir Soluk Getiren Girişimciler Listesi (2020)

Sizler için kısaca, Martı’nın CEO’su Oğuz Alper Öktem kimdir sorusunu genel hatları ile cevapladık…

Oğuz Alper Öktem Kaç Yaşında?

Oğuz Alper Öktem kimdir sorusunun yanında ünlü girişimcinin yaşı da merak konusudur. Oğuz Alper Öktem, 10 Ocak 1991 doğumludur. 2024 yılı itibarıyla 33 yaşındadır. Ünlü girişimci, Oğlak burcudur.

Oğuz Alper Öktem Nereli?

Yurt dışında eğitim alan ve 2024 yılı itibari ile İstanbul’da yaşamakta olan Oğuz Alper Öktem aynı zamanda İstanbul doğumludur. Fakat, aile kökenlerine dair net bir bilgi bulunmamaktadır. 

Oguz Alper Oktem Kimdir 5

Martı’nın Sahibi Kimin Damadı?

Oğuz Alper Öktem, 2021 yılında İrem Bilgiç ile evlenmiştir. Bu evlilik, kamuoyunda büyük ilgi görmüş ve Öktem’in özel hayatı hakkında oldukça merak uyandırmıştır.

İrem Bilgiç, AKP’li vekil Süreyya Sadi Bilgiç’in kızı olarak tanınmaktadır. Çiftin nikah töreninde, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un şahitlik yaptığı bilinmektedir.

Ayrıca çiftin nikah öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da ziyaret ettikleri bilgilerimiz arasındadır. Bu evlilik Oğuz Alper Öktem'in geniş bir çevrede tanınmasını sağlamıştır.

Oguz Alper Oktem Kimdir 7

Oğuz Alper Öktem Eşi Kim?

Ünlü girişimci Oğuz Alper Öktem’in 2021 yılında evlendiği eşi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili ve AKP Vekili Süreyya Sadi Bilgiç’in kızı İrem Bilgiç’tir. İrem Bilgiç, eğitimini Robert Koleji'nde tamamladıktan sonra lisans eğitimini Columbia Üniversitesi'nde almıştır.

Mezuniyet sonrası kariyerine Dubai'deki Delta Partners'te başlayan İrem Bilgiç, 2017-2020 yılları arasında Türk Telekom’da Dijital Program Yöneticisi olarak görev yapmıştır. Şu anda, eşi Oğuz Alper Öktem’in kurucusu olduğu Martı’da yöneticilik yapmaktadır.

Ayrıca, 2024 yılı itibari ile Dubai’deki FTI Consulting şirketinde freelance danışman olarak çalışmaya devam ettiği bilinmektedir.

Martı Nedir?

Martı, elektrikli scooter paylaşım platformu olarak şehir içi ulaşımda çevre dostu ve pratik bir alternatif sunmaktadır. Gaz ve trafik yoğunluğunu azaltmak amacı ile kurulan Martı, 2019 yılında kullanıma başlanmıştır. Kısa mesafeli ulaşım sorunlarına çözüm getirmiş olan bu platform, özellikle kalabalık şehirlerde yaşayan insanlar arasında oldukça popülerdir.

Martı'nın çevre dostu olması, birçok yatırımcı tarafından destek görmesini sağlamıştır. Başlangıçta 81 ilde hizmet verme hedefi ile yola çıkan Martı, günümüzde 21 şehirde aktif olarak kullanıldığı bilinmektedir.

Arda Kural son halini paylaştı! Sosyal medyada gündem oldu Arda Kural son halini paylaştı! Sosyal medyada gündem oldu

Mobil uygulaması da bulunan Martı, yolda bulunan herhangi bir elektrikli scooter'ı QR kod sayesinde kiralamaya olanak sağlamaktadır. Ayrıca ödeme işlemleri mobil bankacılık aracılığıyla hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Martı, sürdürülebilir bir ulaşım aracı olarak özellikle genç nesil tarafından tercih edilmektedir. Elektrikli scooterların yanı sıra, Martı'nın elektrikli motosiklet ve TAG (Tek Araçla Gidelim) adlı iki yeni girişimi daha bulunmaktadır.

Muhabir: Özkan Çelik