Manisa’nın Demirci ilçesinde coğrafi işaretli Demirci hünnabının hasadı başladı. Özellikle kış döneminde büyük ilgi gören ürün, çiftçilerin önemli geçim kaynağı.

Sabah erken saatlerde tarlalarında işbaşı yapan üreticiler, ağaçlardaki ürünleri sırık ve makine yardımıyla topluyor. Ağaç diplerine serdikleri örtünün üzerine dökülen meyveler, elek makinesine boylaması yapılıyor. Bunun ardından yaprakları temizlenen ürünler kurutulmak üzere seriliyor. 4 gün süren kurutmadan sonra artık hünnaplar satışa sunuluyor.

C vitamini içeriği, lifli yapısı ve antioksidan özellikleriyle özellikle kış döneminde hastalıklara karşı koruyucu bir gıda ürünü olarak ilgi gören hünnap, Demirci ilçesindeki çiftçilerin önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor.

Manisa’da Üretilmesi Gündemde… BYD Menzili 1400 KM’ye Çıkardı! Manisa’da Üretilmesi Gündemde… BYD Menzili 1400 KM’ye Çıkardı!

300 Ton Rekolte Bekleniyor!

Bu yıl ilçede 300 ton civarında rekolte bekleniyor. Zirai ilaç kullanılmadan üretilen Demirci hünnabı, insan sağlığına faydaları nedeniyle büyük ilgi görüyor. Çeşitli bölgelerden talep gören ürün, aynı zamanda Almanya’ya da gönderiliyor.

20 Yıllık Hünnap Üreticinden Açıklama

Demirci’de 20 yıllık hünnap üreticisi olan Mehmet Dede, bu yıl yapılan hasattan beklentisi büyük. 700 ağaçta hünnap yetiştirdiğini belirten Dede, ürünün sağlık açısından tercih edildiğini vurguladı.

Şeker ve kalp hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa şifa olduğunu aktaran Dede, şunları söyledi:

“Hünnap topladıktan sonra eleklerimizde boylama yapıyoruz sonrasında kurutuyoruz. Yaşken kilogram olarak ağır geliyor ama kurutulma yapılırsa 4 yıl tazeliğini koruyor. Bu yıl arazimde yaklaşık 2 ton rekolte bekliyorum. İnternetten satış yapıyorum genellikle, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerine gönderiyorum. Almanya'ya da ürün gönderimi yapıyorum."

Kaynak: AA