Manisa'nın topraklarından tarih sayfalarına kazınmış bir olay; Samuel isimli bir kişi, Osmanlı'ya kafa tuttu. Daha sonraları “Torlak Kemal” olarak bilinen bu isim, Börklüce Mustafa ile birlikte Şeyh Bedreddin’in izinden giderek isyanın ön saflarında yer aldı.

Gelin bu olayı biraz daha detaylı inceleyelim…

Kim Bu Manisalı Samuel?

Torlak Kemal, Manisa’da Yahudi bir ailenin çocuğu olarak Samuel adıyla doğdu. Daha sonra İslamiyet’i seçerek bu inanca geçti ve kendine “Kemal” adını aldı.

Peki, “Torlak” ne demek? Esasında bu kelime “toy, yeni dönme” ya da “acemi” anlamına geliyor. İslam’a yeni geçmiş olmasından dolayı bu lakapla anıldığı düşünülüyor.

Simavnalı Şeyh Bedreddin’in müridi olan Manisalı Samuel yani Torlak Kemal, Fetret Devri’nin kaotik ortamında Manisa ve çevresinde Bedreddin’in felsefesini yaymaya başladı. Ancak Bedreddin’in düşünceleri o dönemin Osmanlı düzenine ters düşüyordu; bu fikirler büyük bir isyanın kıvılcımını ateşledi. Torlak Kemal de bu kıvılcımın en büyük savunucularından biri oldu. Şeyh Bedreddin, desteklediği Çelebi Osman, mücadeleyi kaybedince Çelebi Mehmet ile de ters düşmüş oldu.

Karaburun’dan Manisa’ya Uzanan Bir İsyan

Torlak Kemal, yoldaşı Börklüce Mustafa ile birlikte Osmanlı otoritesine karşı ayaklanarak liderliği üstlendi. Fikirlerini yaydığı bölgelerden biri de İzmir’in Karaburun yarımadasıydı. Börklüce Mustafa Karaburun’da Osmanlı güçleri tarafından yenilgiye uğratıldığında, onun müritleri Torlak Kemal’in liderliğinde Osmanlı ordusuna karşı savaşmaya devam etti.

Manisa Emniyet Müdürü vatandaşla yakın temasta Manisa Emniyet Müdürü vatandaşla yakın temasta

Manisa civarındaki isyanlar daha küçük çaplı olsa da yine Osmanlı’nın sert müdahalesiyle bastırıldı. Sultan I. Mehmet’in gönderdiği Bayezid Paşa, hem Börklüce Mustafa’yı hem de Torlak Kemal’i mağlup etti.

Manisalı Samuel olarak da bilinen Torlak Kemal, 1419 yılında Manisa’da yakalanarak idam edildi. 

Kaynak: Haber Merkezi