Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2024 yılının ilk yarısına dair verilerini açıkladı. Raporda, yılın ilk altı ayında toplam otomotiv üretiminin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 azalarak 707 bin 67 adede düştüğü belirtildi. BYD'nin Manisa'ya inşa edeceği, yıllık 150 bin araç kapasiteli fabrikanın bu düşüşü durdurması bekleniyor.

Byd-1

Otomobil üretimi ise 460 bin 743 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim 733 bin 559 adedi buldu.

Ticari araç grubunda üretim yüzde 10, ağır ticari araç grubunda yüzde 15, hafif ticari araç grubunda ise yüzde 9 geriledi. Otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 73 olarak gerçekleşti. Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları hafif araçlarda yüzde 73, kamyon grubunda yüzde 79, otobüs-midibüs grubunda yüzde 57 ve traktörde yüzde 71 seviyesinde oldu.

Konut satışları ağustosta yükseldi! Yüksek faize rağmen satışlar neden artışta? Konut satışları ağustosta yükseldi! Yüksek faize rağmen satışlar neden artışta?

BYD'NİN MANİSA YATIRIMI UMUT VERİYOR

Çinli otomotiv devi BYD'nin Manisa'ya kuracağı yıllık 150 bin adet kapasiteli yeni fabrika, sektördeki düşüşü frenleyecek önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu yatırım, hem üretim kapasitesinin artmasına hem de istihdam yaratılmasına katkı sağlayacak.

SEKTÖRDE YENİDEN CANLANMA BEKLENTİSİ

BYD'nin yatırımının yanı sıra, diğer otomotiv firmalarının da benzer adımlar atmasıyla birlikte, sektörün yeniden canlanması bekleniyor. Yatırım ve üretim artışı, Türkiye otomotiv sektörünün küresel piyasadaki rekabet gücünü de artırabilir.

GELECEK DÖNEM BEKLENTİLERİ

Otomotiv Sanayii Derneği'nin verileri, sektördeki mevcut durumu gözler önüne sererken, gelecek dönemde yapılacak yatırımlar ve atılacak adımların büyük önem taşıdığını vurguluyor. Sektör temsilcileri, üretimdeki düşüşe rağmen, yeni yatırımlar ve projelerle birlikte daha parlak bir geleceğin mümkün olabileceğini belirtiyor.

OTOMOTİV İHRACATI GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 3 AZALDI

Yılın ilk 6 aylık döneminde otomotiv ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 azalarak 493 bin 527 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı yüzde 2, ticari araç ihracatı yüzde 4 ve traktör ihracatı yüzde 18 oranında geriledi. Toplam otomotiv ihracatı, 17,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Avro bazında ise yüzde 1 azalarak 16,2 milyar avro oldu. Dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 1 oranında gerilerken, tedarik sanayi ihracatı yüzde 1 arttı.

OTOMOBİL PAZARI YÜZDE 7 BÜYÜDÜ

2024 yılının ilk yarısında toplam pazar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artarak 600 bin 948 adet oldu. Otomobil pazarı yüzde 7 artarak 462 bin 955 adede ulaştı. Ticari araç pazarında ise toplam ticari araç pazarı, ağır ticari araç pazarı ve hafif ticari araç pazarı yüzde 9 geriledi. Ocak-Haziran döneminde otomobil satışlarındaki yerli araç payı yüzde 30, hafif ticari araç pazarında yerli araç payı ise yüzde 32 olarak gerçekleşti. 

Kaynak: AA-Haber Merkezi