İYİ Parti Tarım Komisyonu üyesi ve Şehzadeler Belediyesi İYİ Parti Grup Başkanvekili Şenol Özkaya, pamukta yaşanan sorunları ve üreticilerin beklentilerini yaptığı yazılı açıklamayla değerlendirdi. Ege Bölgesinde Manisa’nın, Aydın’dan sonra pamuk üretiminde en çok ekim alanına sahip olan bir il olduğunu vurgulayan İYİ Partili Özkaya, “Pamuk, Manisa çiftçisi için önemli bir üründür. Yıllar önce pamuk ekimi oldukça fazlaydı ancak tekstil firmalarının ithal işlenmiş pamuk alması ile sektör çok kan kaybetti.” dedi.
“TARIMDA GERÇEKÇİ BİR POLİTİKA YOK”
Tarımda bir yıl üreticisine para kazandıran ürünün sonraki yıllarda zarar ettirir hale gelmesinin sebebinin gerçekçi bir politikanın olmaması ve dünya tarımından çok etkilenmesi olduğunu söyleyen Özkaya, “Çoğu pamuk işleme tesisi kapandı. Manisa’da öncelik artık pamuk değil. Üreticiler mısıra ve bağcılığa yöneldi. Pandemi sonrasında tekrar pamuğa ihtiyaç duyulması ve mısıra göre daha az su istemesinden dolayı son yıllarda ekim alanları artsa da fiyat politikası yüzünden, önümüzdeki yıllarda ekim alanlarında ciddi bir düşüş olacaktır” şeklinde konuştu.
Pamuğun maliyetinin 20 TL/kg civarında olduğunu belirten Özkaya, “Bu şartlarda çiftçi her gün kan kaybederek borcu büyüyor. Bundan iki yıl önce pamuğun fiyatı 27 TL/kg’dan alıcı buluyordu. Öğünlerdeki üretim maliyeti, bugünlere göre yüzde 300 daha ucuzdu. Üretici bir miktar para kazanmıştı, ama bu kazancın cezasını iki yıldır çekiyor” ifadelerini kullandı.
Bakanlık yetkililerine çağrı yapan Özkaya, “Bakanlık yetkililerine sesleniyorum. Pamuğa verilen prim miktarı en az 4,00 TL/kg olmalıdır. En azından üretici zarar etmesin. Bakanlık hala 3 yıl önceki prim tutarı olan 1,6 TL/kg ödüyor. Bu durum karşısında beyaz altın dediğimiz pamuk, teneke bile olmuyor.
Çiftçinin şimdi de pamuktan darbe yediğini söyleyen Özkaya, sözlerini şöyle bitirdi:
“Çiftçi, bu yıl önce mısırdan şimdi de pamuktan darbe yiyor. Üreticinin sesine yetkililer kulak vermelidir. Mısır üreticisi TMO’nun açıkladığı fiyatın altında ürün satmakta zorlanıyor. Aynı şekilde mısır üreticisin de prim desteği arttırılmalıdır. Mısır ve pamuk ülke ekonomisi için çok önemli, katma değeri olan ürünlerdir ve devamlıkları önem arz etmektedir.” Almıla Nur Berilğen