Türkiye’de nisan ayı iklim geçişlerinin en sert ve hızlı yaşandığı dönemlerin başında geliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya bu ayın 3 tehlikesini açıkladı.
Nisan’da yaşanan ani sıcaklık değişimleri, barometrik basınç etkileri ve merkezi sistemlerle havalandırılan binalarda ortaya çıkan hasta bina sendromunun sağlık açısından büyük risk oluşturduğunu vurguladı.
Ani Isı Değişiklikleri Hastane Yataklarını Dolduruyor
Prof. Dr. Özkaya, nisan ayında günlük sıcaklık farklarının ciddi sağlık problemlerine yol açtığını belirtti.
Özkaya, "Göğüs ve sırt ağrıları, soğuk algınlığı, grip ve zatürre nedeniyle hastaneye başvuru oranlarında büyük artış görüyoruz. Neredeyse her üç hastadan biri yatarak tedavi alıyor" dedi. Ayrıca, geçiş aylarının kısaldığını ve ani iklim değişikliklerinin vücut üzerinde fiziksel ve psikolojik baskı oluşturduğunu ifade etti.
Barometrik Basınç Migren ve Tansiyonu Tetikliyor
Son yıllarda dünya genelinde barometrik basınç değişimlerinin etkilerinin daha fazla tartışıldığını söyleyen Özkaya, "Basınç değişiklikleri bazı kişilerde migren, eklem ağrısı, kronik yorgunluk, tansiyon ve kan şekeri dengesizliklerine yol açıyor. Bu etkiler günlük yaşamı ciddi şekilde etkileyebiliyor" dedi.
Hasta Bina Sendromu: Ofis Çalışanlarının Gizli Düşmanı
Özkaya, merkezi sistemle havalandırılan ofislerde görülen "hasta bina sendromu"nun da yaygınlaştığını belirtti. Sendromun belirtilerini açıklayan Özkaya, “Baş ağrısı, burun ve boğaz tahrişi, öksürük, cilt kuruluğu, halsizlik ve hatta kişilik değişimleri bu sendromun belirtileri arasında. Bu tür ortamlarda çalışanlar sık sık kronik grip benzeri şikayetlerle doktora başvuruyor.” ifadelerini kullandı.