Rekabet Kurulu, güç ve dağıtım transformatörü ile hücre ve beton köşk sektöründe faaliyet gösteren bazı şirketlerin Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal edip etmediğine yönelik yürütülen soruşturmayı tamamladı.
Kurul, soruşturma kapsamında bazı şirketlerin satışlarda danışıklı hareket ettiğini ve fiyata yönelik koordinasyon sağladığını tespit etti. Bu gerekçeyle 9 şirkete toplamda 537,2 milyon lira idari para cezası kesildi.
Cezaların Gerekçesi: Rekabeti İhlal
Kurulun yaptığı açıklamada, ilgili firmaların piyasa koşullarını bozarak rekabeti ihlal ettiği belirtildi. Soruşturma sürecinde, bazı firmaların uzlaşma başvurusunda bulunarak ihlali kabul ettiği de ifade edildi.
Uzlaşma başvurusunda bulunan SEM Transformatör AŞ, bu kapsamda yüzde 25 indirim alarak 42 milyon 379 bin 948 lira ceza ödedi.
Rekabet Kurulu’nun yaptığı açıklamaya göre, ceza alan firmalar ve ceza miktarları şu şekilde:
- Astor Enerji AŞ ve EFG Elektrik Enerji AŞ: 339 milyon 807 bin 744 lira
- Balıkesir Elektromanyetik Sanayi Tesisleri AŞ: 69 milyon 33 bin 435 lira
- Beta Enerji ve Teknoloji AŞ: 32 milyon 315 bin 343 lira
- Ekos Teknoloji ve Ticaret AŞ: 12 milyon 736 bin 611 lira
- Eltaş Transformatör Sanayi ve Ticaret AŞ: 13 milyon 519 bin 367 lira
- Eva Elektromekanik Sanayi ve Ticaret AŞ: 7 milyon 231 bin 510 lira
- Monokon Elektrik Sanayi ve Ticaret AŞ: 898 bin 433 lira
- Ulusoy Elektrik İmalat Taahhüt ve Ticaret AŞ: 19 milyon 272 bin 557 lira
Daha Önce Cezalandırılan Firmalara Yeni Ceza Verilmedi
Açıklamada, Armtek Elektrik Sanayi ve Ticaret AŞ, ATS Elektrik Pano Sanayi Ticaret Ltd. Şti. ile Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret AŞ ve Europower Enerji ve Otomasyon Teknolojileri Sanayi Ticaret AŞ firmalarının da ceza alması gerektiği ancak başka bir soruşturma kapsamında cezalandırıldıkları için yeni bir ceza verilmediği belirtildi.
Bazı Firmalar Hakkında Cezaya Gerek Görülmedi
Soruşturma kapsamında yer alan Grid Solutions Enerji Endüstrisi AŞ, HITACHI TR Energy Turkey Elektrik Sanayi AŞ, Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik AŞ ve Meksan Trafo Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. hakkında ise herhangi bir rekabet ihlali tespit edilmediğinden idari para cezası uygulanmadı.