Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, 2024 yılında gerçekleştirilen soruşturmalar ve 2025 yılı hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu. Küle, bu yıl yaklaşık 7,7 milyar lira para cezası kesildiğini ve 520 dosyayı karara bağladıklarını söyledi. Ayrıca, 2024'te gıda, tarım, sağlık, inşaat gibi sektörlerin yanı sıra enerji ve finans gibi alanların da denetim altında olduğunu vurguladı.

Küle, ciddi ihlal şüphesi taşıyan dosyalara soruşturma açıldığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ihlal tespit edilen dosyalarda, 87 taraf ihlali kabul ederek uzlaştı. 18 dosyada ise ihlal tespit edilerek ceza verildi. Ayrıca, 21 soruşturma kararı, teşebbüslerin sunduğu taahhütlerin rekabet sorunlarını giderecek şekilde yeterli bulunarak sonlandırıldı. Bu kararların bazıları ise, ön araştırma sonucunda soruşturma açılmasına gerek duyulmadığı dosyalara aittir."

"Bu Yıl 295 Birleşme-Devralma İşlemini Karara Bağladık"

Küle, 2024 yılında 295 birleşme-devralma işlemini inceleyip karara bağladıklarını belirtti. Geçen yıl değerlendirilen işlem sayısının 217 olduğunu hatırlatarak, bu artışın ekonomideki hareketliliği ve büyümeyi gösterdiğini söyledi. Birleşme-devralma işlemlerinin rekabeti önemli ölçüde azaltması durumunda, bu işlemlerin gerçekleşmesine izin verilmediğini vurgulayan Küle, 7 başvuruya rekabet endişelerini ortadan kaldıracak şartlar karşılığında onay verildiğini, 4 başvurunun ise daha detaylı inceleme için nihai incelemeye alındığını ifade etti.

Yeni asgari ücret birçok kalemi etkiledi! İşsizlik maaşı, GSS primi, stajyer maaşı… Yeni asgari ücret birçok kalemi etkiledi! İşsizlik maaşı, GSS primi, stajyer maaşı…

7,7 Milyar Lira Ceza Kesildi

Küle, 2024 yılında teşebbüslere toplamda yaklaşık 7,7 milyar lira para cezası kesildiğini belirterek, Rekabet Kurumu’nun amacının sadece para cezası kesmek değil, tam rekabet uyumunu sağlamak olduğunu vurguladı. Küle, "Geçtiğimiz yılda olduğu gibi 2024'te de gıda, tarım, sağlık, inşaat, kimyasal ürünler, tekstil, bilişim ve eğitim gibi sektörler radarımızdaydı. Ayrıca enerji, finans, elektrikli araç şarj altyapısı hizmetleri ve gıda kontrol laboratuvarları gibi alanlara da yöneldik. Özellikle düşük ve orta gelirli vatandaşlarımızın harcamalarını etkileyen sektörler her zaman odağımızda olacak" dedi.

Küle, bu yıl son kullanıcıların tükettiği ürünlerin yanı sıra, bu ürünlere girdi sağlayan üst pazarlarda da incelemeler yaptıklarını ifade etti. Soruşturmaların ardından tüketici ve teşebbüslerden olumlu tepkiler aldıklarını belirten Küle, "Kurumumuz için karteller, raf fiyatlarına müdahaleler, çalışan ücretlerine yapılan müdahaleler ve tekel gücünün kötüye kullanılması kırmızı çizgimiz oldu. Bu tür uygulamaların her zaman üstüne düşüyoruz" dedi.

Kaynak: AA