Rekabet Kurumu, Sahibinden Bilgi Teknolojileri Pazarlama ve Ticaret AŞ’nin çevrim içi ikinci el araç alım-satım hizmetlerinde rekabeti ihlal edip etmediğini belirlemek amacıyla soruşturma başlattı.

TÜİK verileri açıklandı! Erkek ve kadın sayıları belli oldu TÜİK verileri açıklandı! Erkek ve kadın sayıları belli oldu

Şirketin kullanıcı verilerini kullanımı ve Otobid hizmetine ilişkin reklam harcamalarının, piyasa hakimiyetini artırıcı etkileri olup olmadığı incelenecek. Nihai karar verilene kadar geçici tedbirler uygulanacak.

REKABET İHLALİ İDDİASI ARAŞTIRIYOR

Rekabet Kurumu tarafından yapılan açıklamada, Sahibinden’in kurumsal ve bireysel üyelerden elde ettiği kullanıcı verilerini çevrim içi ikinci el araç alım-satım hizmetleri pazarında kullanıp kullanmadığının ve Otobid hizmetine yönelik yoğun reklam harcamalarının Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal edip etmediğinin tespit edilmesi amacıyla soruşturma açıldığı belirtildi.

Açıklamada, Sahibinden’in kullanıcı verilerini kendi hizmetleriyle birleştirmesiyle rekabeti ihlal ettiğine dair ciddi bulgular olduğu ifade edildi. Bu nedenle, telafisi mümkün olmayacak zararların önüne geçmek için nihai karar verilene kadar geçici tedbir uygulanacağı bildirildi.

SAHİBİNDEN'E GEÇİCİ TEDBİR UYGULANACAK

Rekabet Kurumu, uygulanacak geçici tedbirleri de duyurdu. Alınan kararlara göre:

  • Sahibinden’in ana sayfasında Otobid hizmetine yönelik gösterimler, ilan verme seçeneğinin önüne geçecek şekilde tasarlanamayacak.
  • İlan verme aşamasında bireysel kullanıcılara yönelik yönlendirmeler engellenecek.
  • Kurumsal ve bireysel üyelerin vasıta satış faaliyetlerine ilişkin çevrim içi platform hizmetlerinden elde edilen kullanıcı ve ilan bilgileri, ikinci el araç alım-satım hizmetleri pazarında kullanılmayacak.
  • Bu kurallara uyulması için gerekli organizasyonel, operasyonel, idari ve teknik tüm tedbirler alınacak.

Soruşturmanın sonucuna göre, Sahibinden hakkında nihai karar verilecek.

Kaynak: AA