Ülkemize baharın gelmesi ve havaların güzelleşmesi ile birlikte, tatil sezonu yavaş yavaş açılmaya başladı. Bu güzel havalarda vatandaşlar rotasını doğal güzellikler içeren yerlere çevirdi. Kültür ve doğa gezilerini sevenler için antik kentlerden camilere Manisa Salihli gezilecek yerler rehberi hazırladık!
Salihli’de Gezilecek Yerler
Manisa’nın Salihli ilçesi de gezilecek tarihi ve doğal yerler açısından, birçok alternatifi bünyesinde barındırıyor.
Manisa Salihli gezilecek yerler listesi aşağıdaki gibidir:
- Sardes Antik Kenti
- Artemis Tapınağı
- Sardes Antik Tiyatrosu
- Sardes Kilisesi
- Tarihi Şehir Hamamı
- Hamidiye Camii
- Bintepe Tümülüsleri
- Kurşunlu Kaplıcaları
- Adala Kanyonu
- Sandal Divit Volkan Konisi
Öneri: Menemen Salihli Tren Saatleri: Tren Hangi Duraklardan Geçiyor? Kaç Saat Sürüyor?
1. Sardes Antik Kenti
Salihli gezilecek yerler kapsamında karşımıza ilk çıkan lokasyon Sardes Antik Kenti’dir. Bu antik kent MÖ 1300 yılında kurulmuştur. Salihli merkezine 9 kilometre uzaklıkta olan Sardes Antik Kenti, içinde yer alan tarihi yapılarıyla oldukça ilgi çekmektedir.
Antik kentin içerisinde tarihi mezarlar, antik mahkeme binaları, hamamlar ve akropoller bulunmaktadır. Tarih, kültür ve sanat açısından oldukça popüler olan Sardes Antik Kenti, aynı zamanda Lidya uygarlığının başkentidir.
Yaz kış ziyaretçi kabul eden kentin ziyaret saatleri mevsime göre farklılık göstermektedir.
Sardes Antik Kenti ziyaret saatleri aşağıdaki gibidir:
- Yaz aylarında 08.00 ile 19.00 saatleri arasında,
- Kış aylarında ise 08.00 ise 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
2. Artemis Tapınağı
Manisa’nın Salihli ilçesinde yer alan ve Diana Tapınağı olarak da bilinen Artemis Tapınağı’nın tarihi Helenistik döneme kadar dayanmaktadır. Bu kapsamda Artemis Tapınağı, eski bir Kybele kültürünün kutsal bir alanıdır. yer almaktadır. İçerisinde Artemis, Zeus, Polieus, Antonius ve Faustuna'ya ait heykeller bulunan tapınak; İmparator Tiberius tarafından yeniden yapılmıştır.
Salihli’ye 10 km uzaklıkta olan Artemis Tapınağı, yaz kış ziyaretçi kabul etmektedir.
Artemis Tapınağı ziyaret saatleri şu şekildedir:
- Artemis Tapınağı’nın ziyaret saatleri mevsime göre farklılık göstermektedir. Artemis Tapınağı; yaz aylarında 08.00 ile 19.00 saatleri arasında, kış aylarında ise 08.00 ise 17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
3. Sardes Antik Tiyatrosu
Salihli gezilecek yerler arasında yer alan bir diğer tarihi yapı ise, Sardes Antik Tiyatrosu’dur. Sardes Antik Tiyatrosu aynı zamanda, Salihli'nin en çok ziyaretçi toplayan yapılarından biridir.
Bu tarihi yapı şehir merkezine olan 10 km’lik mesafesinden dolayı Salihli çevresinde gezilecek yerler arasında ön plana çıkmaktadır. Tarihi ören yerine, toplu taşıma veya şahsi araç ile yaklaşık 15 dakikada ulaşılabilmektedir.
4. Sardes Kilisesi
Salihli gezi rehberi kapsamındaki bir diğer lokasyon ise Antik Sardes Kilisesi’dir. Lidyalıların başkenti olan Sardes, geçmişten günümüze Hristiyanlık için oldukça önemli bir merkezdir. Öyle ki Sardes Kilisesi, İncil’de de adı geçen 3 kiliseden biridir. Bu nedenle Salihli, yabancı turistler tarafından da en çok ziyaret edilen yerlerinden biri haline gelmiştir.
5. Tarihi Şehir Hamamı
Salihli çevresinde yer alan tarihi yapılara değindikten sonra, Salihli merkez gezilecek yerlerine de bir göz atalım… Bu kapsamda Tarihi Şehir Hamamı, Salihli merkezden yürüyerek rahatlıkla ulaşılabilecek bir mesafede yer almaktadır.
Tarihi Şehir Hamamı’nın geçmişi ise, 1850’li yıllara kadar dayanmaktadır. Hatta o yıldan bu yana halen hizmet vermektedir. Klasik Osmanlı mimarisine örnek olan bu hamam 2005 yılında orijinali bozulmadan restore edilmiştir. Salihli Tarihi Şehir Hamamı, hem hamamı kullanmak hem de tarihi dokusunu incelemek isteyenler için yılın her mevsimi misafir kabul etmektedir.
6. Hamidiye Camii
Salihli merkezinde bulunan ve görülmesi gereken bir diğer tarihi yapı ise, Hamidiye Camii’dir. İlk başlarda Karaman Camii adıyla anılan bu cami, Salihli’nin en eski yapıları arasında yer almaktadır.
Osmanlı döneminde yaptırılan Hamidiye Camii, ince işlemeleri ve motifleri ile oldukça dikkat çekmektedir. Ayrıca caminin giriş kapısının sol tarafında, Kurtuluş Savaşı yıllarına ait bir kurşun izi de bulunmaktadır.
Halen ibadete açık olan bu camii, haftanın her günü 09.00 ile 18.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
7. Bintepe Tümülüsleri
Salihli gezilecek yerler kapsamındaki bir diğer yer Bintepe Tümülüsleri’dir. Ülkemizin doğal güzellikleri arasında yer alan bu tümülüsler, Anadolu'nun en büyük tümülüsleri olarak ün salmıştır.
Yaklaşık üç bin yıllık geçmişe dayanan doğal kral mezarları, aynı zamanda Anadolu Piramitleri olarak da bilinmektedir. Bu sebeple UNESCO bünyesinde dünya mirası aday adayı olmuştur.
Salihli ilçe merkezine ortalama 18 km uzaklıkta bulunan bu doğal alan, ziyaretçilerine adeta bir görsel şölen sunmaktadır. Bu doğal güzelliğe ulaşım ise toplu taşıma ve şahsi araç ile rahatlıkla sağlanabilmektedir.
8. Kurşunlu Kaplıcaları
Salihli merkezine 4 km mesafede bulunan Kurşunlu Kaplıcaları, şifa turizmi açısından oldukça ilgi görmektedir. Bilindiği kadarıyla kaplıcanın suyu birçok hastalığa iyi gelmektedir. Bu kapsamda kaplıca bölgesinde birçok tesis ve otel yer almaktadır.
Salihli gezilecek yerleri arasında yer alan Kurşunlu Kaplıcaları yemyeşil doğasıyla da adından sıkça söz ettirmektedir. Aynı zamanda bir mesire yerine sahip olan bu doğal alan, şehir kalabalığından kurtulmak isteyenler için de oldukça iyi bir alternatiftir.
9. Adala Kanyonu
Salihli’nin doğal güzelliklerinden bir diğeri de Adala Kanyonu’dur. Doğal güzelliğiyle ziyaretçilerini büyüleyen Adala Kanyonu, görkemli Su Uçtu Şelalesi ile ziyaretçilerini karşılamaktadır. Bu görkemli şelale ise yaklaşık 25 metre boya ve 8 cm ene sahiptir.
Salihli’de görülmesi gereken yerler arasında bulunan Adala Kanyonu, aynı zamanda bazı su sporlarına oldukça elverişlidir. Bu kapsamda ise Salihli Sosyal aktivitelerine ev sahipliği yapmaktadır.
10. Sandal Divlit Volkan Konisi
Kula Salihli gezilecek yerler rotasında yer alan Sandal Divlit Volkan Konisi, yaklaşık 25 bin yıl önce oluşmuştur. Bu kapsamda ülkemizdeki en önemli volkanik şekillerden biri arasında yer almaktadır. Buna rağmen Türkiye’nin en genç volkan konilerinden biri durumundadır.
Eşsiz bir görüntüye de sahip olan bu doğal yapı, Salihli’ye gelindiğinde mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer almaktadır.
Salihli’de Ne Yenir?
Salihli’de yer alan gezilecek yerler hakkında bilgi verdikten sonra biraz da bu rotada ne yenir konusunu inceleyelim… Geçmişi gereği ülkemizce oldukça önemli olan bir ticaret yolu üzerinde bulunan Salihli, binlerce yıldır pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.
Bu kapsamda Salihli oldukça zengin bir yöresel mutfağa sahiptir. Peki kendine has lezzetleriyle oldukça popüler olan Salihli’de ne yenir?
Salihli’nin popüler lezzetleri aşağıdaki gibidir:
- Odun Köfte
- Tahinli Pide
- Ispanaklı Pide
- Kabaklı Pide
- Zeytinyağlı Sebze Yemekleri
- Ciğerli Pilav
- Güveç
- Kuzu Dolması
- Kuzu Kapama
- Kula Kaburgası
- Ayak Aşı
- Daablı Ciğer
- Yuvarlak
- Erik Aşı
- Ekmek Dolması
- Döndürme
- Tirit
- Keşkek
- Pişirge
- Gicirgenli Pide
- Kakırdaklı Pide
- Kula Peksimeti
- Susamlı Börek
- Peynir Lokması
- Zerde
- Pelte
- Kuyruk Helvası
Salihli aynı zamanda leblebiciliğin anavatanlarından biridir. Salihli’de 16 çeşit leblebi üretilmektedir.