Esra KALE
MANİSA’NIN Kula ilçesi Narıncalı Pıtrak Mahallesi ile Sandal Mahallesi sınırları üzerinde Kent Atık Geri Dönüşüm Enerji Üretim AŞ. tarafından kurulması planlanan devasa ‘atık düzenli depolama tesisi, çamur kurutma tesisi ve atıktan türetilmiş yakıt hazırlama tesisi’, Sandal mahalle halkının tepkisine neden olmuş, halk mahalle meydanında toplanarak eylem yapmıştı.
Türkiye'nin ilk ve tek UNESCO sertifikalı jeoparkı olan 'Kula- Salihli UNESCO Global Jeoparkı'nın içerisinde yer alan, binlerce yıllık tarihin tahrip edileceği bölgede aynı zamanda tüm canlı varlığı, verimli tarım alanları, çevre ve doğanın da felakete sürükleneceğini savunan Sandal halkı, topladıkları imzaları dün Kula Kaymakamlığı’na teslim etti. İstedikleri tek şey, Kent Atık Geri Dönüşüm Enerji Üretim AŞ. tarafından yapılmak istenen tesise izin verilmemesi.
DERNEK BAŞKANI KAMİL GÖKER “YAŞAM HAKKIMIZI GERİ İSTİYORUZ”
Yapılması planlanan atık depolama tesisinin Sandal Mahallesi’ndeki tüm tarım alanlarına ve insan sağlığına zarar vereceğini iddia eden Sandal Beldesi Çevre, Kültür, Tabiat Varlıklarını Koruma, Geliştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Kamil Göker, “Sandal halkı, yaşadıkları yerin cehenneme dönüşmesini, havaya, suya ve toprağa karışacak olan kimyasal atıklardan zehirlenerek ölmeyi istemiyor. Yetkililerle yaptığımız görüşmelerde, düzenlediğimiz eylemlerde bunu anlatmaya çalıştık ama sesimizi duyan olmadı. Şimdi de mahalle halkının imzalarıyla topladığımız dilekçeleri Kula Kaymakamlığı’na sunduk. Artık gerekenin yapılmasını ve Kent Atık Geri Dönüşüm Enerji Üretim AŞ.tarafından yapılacak olan tesise izin verilmemesini istiyoruz. Sandal halkı, ellerinden alınmaya çalışılan yaşam hakkını geri istiyor” dedi.
İMZALAR KULA KAYMAKAMLIĞI’NA TESLİM EDİLDİ
Dernek Avukatı Nihat Dayan tarafından hazırlanan 384 imzalı dilekçe Kula Kaymakamlığı’na 08.05.2023 tarih ve 1808 evrak kayıt numarası ile teslim edilirken, dilekçenin üst yazısında şu bilgiler yer aldı:
DİLEKÇE’DE NE YAZIYOR?
“İlimiz Kula ilçesi Narıncalıbıtrak Mahallesi ile Sandal Mahallesi’nde KENT Atık Yönetim A.Ş. tarafından Atık Yönetim Tesislerinin (atık Düzenli depolama tesisi, Çamur Kurutma Tesisi ve Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama-AYT) kurulmasının planlandığı tespit edilmiştir.
Anılan bu şirket bölgeden yer satın almaya başlamış ve ön izinlerle ilgili Kula Belediyesine başvurmuş ancak belediye başkanlığı olumsuz görüş bildirmiştir. Ancak şirket halen çalışmalara devam etmekte olup, halkı algı yönetimiyle (güneş enerjisi kuracağız, çöp tesisi kurmayacağız) gibi sözlerle kandırarak yerleri satın almaya başlamışlar ve Manisa Büyükşehir Belediyesinin de olumsuz görüş bildirmesi üzerine iki yerel gazeteden kurumlara baskı yapmaya çalıştıklarını duyduk.
Öncelikle Sanal Mahallesinde Süreko Atık Bertaraf Tesisi faaliyette olup halk sağlığını tehdit etmektedir. Benzer bir tesisin zaten faaliyette olması, yerleşim yerlerine yakınlığı ve insan sağlığını etkileyebileceği, geçimini tarımla sağlayan çoğunluğun olumsuz etkileneceğini düşünerek kaygılı ve tepkili olması ve genel olarak, çevreye verebileceği olumsuz etkiler de dikkate alındığında tesisin yapılmasına Sandal Mahallesi halkı olarak endişeliyiz ve istemiyoruz.
Mahallemize ait su kaynakları tesis yapılacak bölgede olup mahalle halkının sağlığını direkt olarak etkileyecektir.
Ayrıca tesis yapılacak bölgede ve sınırında dere yatakları bulunmakta ve bu yatakların beslediği DSİ müdürlüğünce yapılan Saraçlar Sulama göletini beslemektedir. İleride vahim sonuçlar oluşturacağı, belki birkaç köyün boşalacağı ve hastalıkların artacağı sabittir. Kaldı ki tesis yapılacak yolun karşısında İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanan 2000 dönümlük mera otlak projesi bulunmaktadır. Bu tesisin yapılması bu projeye vereceği zararın da dikkate alınması gerekmektedir.
Talebimizin değerlendirilerek Valilik ve ilgili kurumlar tarafından dikkate alınmasını ve kurum görüşlerinin uygun görülmemesini ve mahallinde araştırmalar yapılarak sonucundan, ayrıca KENT Atık Yönetim A.Ş. tarafından bu konuda yapılacak başvurularla ilgili derneğimize bilgi verilmesini arz ve talep ederim.”
Dağıtımının, Çevre şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, DSİ Manisa İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Kula Belediye Başkanlığı’na yapılması istenen dilekçe sonucunda, yetkililerin çok büyük bir yanlıştan dönerek, tesisin yapılmasına izin verilmeyeceğine inandıklarını söyleyen Avukat Nihat Dayan, “Kula halkının sesini duyacaklarına inanıyoruz. Bizleri ölüme terk etmeyeceklerine inanmak istiyoruz. Kendimiz ve çocuklarımız için sonuna kadar mücadele etmeye hazırız” dedi.
“ENTİRİKALARLA ARSALARIMIZI SATIN ALIYORLAR”
500 hanenin bulunduğu, bin 520 kişinin yaşadığı Sandal Mahallesine yapılmak istenen atık düzenli depolama tesisi, çamur kurutma tesisi ve atıktan türetilmiş yakıt hazırlama tesisiyle ilgili Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Kula Belediyesi’nin olumsuz görüş raporları ve ÇED raporunun hala alınamamış olmasına rağmen Kent Atık Geri Dönüşüm Enerji Üretim AŞ. yetkililerinin hız kesmeden arsa satın alımına devam ettiğini söyleyen Sandal Beldesi Çevre, Kültür, Tabiat Varlıklarını Koruma, Geliştirme ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Recep Erkol, “Kent Atık Geri Dönüşüm Enerji Üretim AŞ. sahiplerinin güvendiği bir yerler olacak ki, tesisin yapılmasına henüz izin çıkmadığı halde Sandal’dan arsa satın almaya devam ediyorlar. Üstelik çeşitli entrikalarla satın alıyorlar. Bin bir ümit vadederek kandırdıkları bir arsa sahibinden az miktarda satın aldıkları arsadan sonra, arsanın tümüne sahip olmak için diğer arsa sahiplerine ortaklığın giderilmesi davası açıyorlar ve bu sayede tüm bölgeyi satın almaya çalışıyorlar. Şu ana kadar bilgimiz dahilinde olan 3 dava devam ediyor. Mahalle halkı razı gelmese de mahkeme yoluyla topraklarımızı satın almaya çalışıyorlar. Bu yapılanlar ne insanlığa ne de vicdana sığar. Elini vicdanına koyacak herkesin de Sandal halkına destek vereceğini düşünüyoruz. Topladığımız imzalarla birlikte sunduğumuz dilekçenin dikkate alınmasını ve Sandal’ın bu işgalden korunmasını istiyoruz” diye konuştu.