Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 10-13 Nisan tarihleri arasında etkili olan ve 65’ten fazla ilde tarımsal faaliyetleri olumsuz etkileyen zirai don afetiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, tarımsal üretimin devamlılığı için tüm zarar gören çiftçilere destek verilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Don afetinden zarar gören tüm çiftçilerimizin zararlarının karşılanması için bir fon oluşturulmalı” dedi.

“Zirai don Türkiye’nin dört bir yanında etkili oldu”

Bayraktar, özellikle son aylarda üst üste yaşanan don olaylarının tarımı derinden sarstığını belirtti. Şubat ayında Mersin, Adana ve Hatay’da; Mart ayında ise Manisa ve Ege Bölgesi'nde yaşanan don olaylarının meyve bahçeleri ve üzüm bağlarına büyük zarar verdiğini hatırlatan Bayraktar, nisan ayında yaşanan son don felaketinin ise neredeyse tüm Türkiye’yi etkilediğini söyledi.

Don afetinden Malatya ve Kahramanmaraş’ta kayısı başta olmak üzere ceviz, kiraz, elma gibi meyveler; Karadeniz’de fındık, çay, kivi; Ege’de üzüm, zeytin, incir ve armut; Marmara’da şeftali, nektarin, erik; Güneydoğu’da Antep fıstığı, badem, dut; İç Anadolu’da elma, üzüm ve ekili ürünler ile Akdeniz’de narenciye, karpuz ve sebzelerin etkilendiğini ifade eden Bayraktar, zararın bazı bölgelerde yüzde 100’e kadar ulaştığını kaydetti.

“Doğal afet sayısı artıyor, tarım fonu şart”

İklim değişikliğinin etkisiyle doğal afetlerin sayısında ve şiddetinde artış gözlemlendiğini belirten Bayraktar, “2014 yılında 500 olan doğal afet sayısı, 2024’te bin 257’ye yükseldi. Bu durum, tarımsal üretim açısından ciddi tehdit oluşturuyor” dedi.

Bayraktar, özellikle borçla sezona başlayan çiftçilerin don gibi doğal afetler nedeniyle telafisi güç zararlarla karşılaştığını belirterek şu önerilerde bulundu:

  • Don afetinden zarar gören çiftçiler için özel bir fon kurulmalı,
  • Nakit yardım ve girdi desteği sağlanmalı,
  • Bankalara ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçlar faizsiz ertelenmeli,
  • Yeni kredi imkânları tanınmalı.

“Sigortasız çiftçilerin zararları da karşılanmalı”

Ziraat odalarının sahada hasar tespit çalışmalarına katıldığını belirten Bayraktar, sigortasız çiftçilerin de zararlarının karşılanması gerektiğini ifade etti. Tarım sigortalarının önemine dikkat çeken Bayraktar, TARSİM yaptıran çiftçilerin de bazı sorunlar yaşadığını ve hasar tespit süreçlerinde adil olunması gerektiğini söyledi.

Hesaplarınızı kontrol edin! Ödemeler başladı Hesaplarınızı kontrol edin! Ödemeler başladı

Bayraktar açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Türk çiftçisi, tarımın yapısal sorunlarına ve doğal afetlere rağmen üretmeye devam ediyor. Bizlerin görevi, onların emeğinin arkasında durmaktır. Ülkemizde bir daha böyle felaketlerin yaşanmamasını temenni ediyor, tüm çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”

Manisa'ya geliyor 

Öte yandan Başkan Bayraktar, 17 Nisan Perşembe günü Manisa'da olacak. Bayraktar, ziraat odası başkanlarıyla görüşecek ve don afetinden zarar gören bağlarda incelemelerde bulunacak.

Kaynak: İHA- Haber Merkezi