Özkaya, 30 yıla yakın mesleki deneyimi sayesinde, özellikle et, süt, yumurta, un, salça, turşu, zeytin, sıvı yağ, bakliyat ve şeker gibi gıda ürünlerinin hammadde ve üretim süreçlerine dair geniş bir bilgi birikimine sahip olduğunu belirtti.

Manisa Barosu’nun ilk kadın başkanı Atatürk Anıtı’na çelenk sundu Manisa Barosu’nun ilk kadın başkanı Atatürk Anıtı’na çelenk sundu

Tüketicilerin gıda ürünü seçerken yalnızca fiyat ve markaya odaklanmalarının yanlış olduğunu vurguladı.

“Tüketici, alacağı ürünü etiket bilgilerine göre dikkatlice incelemelidir” diyen Özkaya, aynı kategorideki ürünlerin farklı besin değerleri ve içeriklerine dikkat çekti. Örneğin, iki farklı marka ayranın etiketinde protein ve yağ miktarlarının değişiklik gösterdiğini, benzer şekilde sucukta et oranı, çikolatada fındık miktarı, pet suların pH değeri gibi unsurların da ürün kalitesiyle doğrudan bağlantılı olduğunu ifade etti.

“SON KULLANIMI YAKIN TARİHLİ ÜRÜN RİSKLİ OLABİLİR”

Ürünlerin sadece içeriğine değil, üretici firma bilgilerine ve son kullanma tarihlerine de dikkat edilmesi gerektiğini belirten Özkaya, şöyle konuştu: “Üretici firmaya bakın. Gerekli araştırmalardan sonra, firmanın güvenirliğine inanın. Ayrıca son kullanma tarihine bakarak, ürün tercihi yapılmalıdır. Son kullanımı yakın tarihli ürün riskli olabilir."

Özkaya, son günlerde, tarım bakanlığı tarafından hileli ürün üreten firmalar ile ilgili şunları ifade etti; Denetimler çok daha sık yapılmalıdır, kurala uymayan, hileli mal üreten firmalara ağır yaptırım gelmelidir. Bu ürünler yüzünden ülkemizde kolon kanseri sayıları hızla artmıştır.

Özkaya, süslü ambalajlara, cafcaflı reklamlara değil, üretici firmanın özelliği, gıda üretim belgelerin geçerliliği, yurtdışı kalite sertifikası olup olmadığına bakarak ürün tercih edelim, yörenizde ki ürünleri tercih etmeye çalışalım. Özkaya, araştırmadan ürün almamız, hileli üretim yapan firmaları daha da güçlendirip fiyat olarak rekabetçi oluyorlar, iyi ürün yapan firmalar ise fiyat politikası yüzünden sıkıntıya düşmektedir.

“MANİSALI TÜKETİCİLER AVANTAJLI”

Manisalı tüketicilerin avantajlı olduğunu belirten Özkaya; “İlimizde çok sayıda gıda işletmesi faaliyet göstermektedir. Tüketici olarak bu işletmeleri yakından takip etme, hakkında araştırma yapma, ürününü yerinde görme gibi çeşitli avantajlara sahip oluyoruz. Son olarak birkaç ürünü karşılaştırmadan sırf fiyata bakarak ürün almayalım, sağlıklı kalalım.”

Kaynak: Haber merkezi