Seyyanen kelimesi ekonomi haberleri ve maaş gündemlerinde sıklıkla karşımıza çıkıyor. Genellikle zam konularında gündeme gelen seyyanen kelimesi ve seyyanen ödeme şekli hakkında birtakım haberler görüyor olmanız muhtemel. Durum böyle olunca seyyanen ne demek sorusu akıllara geliyor. Seyyanen kelime anlamı ve hakkında merak edilenleri yanıtladık!
Seyyanen Ne Demek?
Ekonominin ve zam haberlerinin büyük bir ilgiyle takip edildiği ülkemizde, maaş güncellemeleri ve zam haberlerinde adı geçen seyyanen teriminin kelime kökeni nedir, ne anlama gelir merak ediliyor. Seyyanen kelime kökeninin yabancı olması sebebiyle arama motorlarında sıklıkla aratılıyor.
Sadece ekonomi ve zam haberlerinde duyduğumuz “seyyanen” kelimesinin sözlük anlamları ''eşit bir biçimde, eşit olarak'' şeklindedir.
Seyyanen, kökeni Arapça olan 'siyyan' (eşitler, eşit olan iki şey) kelimesine '-an' eki alarak türemiş, eşit olarak anlamına gelen bir sözcüktür. Bu sözcük Arapça’da “eşit, denk” sözcüğünün çoğuludur.
Seyyanen sözcüğüne en sık maaş zamları, güncellemeleri gibi konularda denk gelinmektedir. Seyyanen zam, seyyanen ödeme şeklinde ifade edilen güncellemeler eşit biçimde verilen ek ödemelerdir.
Seyyanen Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir?
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alınan veriler doğrultusunda seyyanen kelimesi, ‘Eşit miktarda’ anlamına gelmektedir. Aynı zamanda eşit bir şekilde ya da eşit parçalar halinde gibi anlamı üzerinden de ele alınarak kullanılabilir.
Ekonomide ve sıkça duyduğumuz zam haberlerinde de bu şekilde bir kullanımı vardır. Herkese yapılan eşit zammı ifade eder. Dilimize Arapça’dan geçmiş olan ‘seyyane’ kelimesi anlam kaymasına uymadan kullanılmaktadır.
Seyyanen Kelimesinin Kullanımı
Seyyanen ne demek sorusunun yanında kelimenin kullanım alanları da merak ediliyor. Ekonomi haberlerinden duyduğumuz ve bu şekilde kulak aşinalığı edindiğimiz seyyanen kelimesi yaygın olarak kullanılan bir kelime değildir. Fakat karşıladığı anlama bakacak olduğumuzda, kullanılmasının elzem olduğu yerler söz konusudur.
Seyyanen kelimesinin kullanımı, özellikle ekonomi haberlerinde ve sosyal medyada yaygındır. Seyyanen kelimesi, zam ve ödeme gibi konularda haber başlıklarında veya metinlerinde sıkça yer alır.
Seyyanen kelimesi, aynı zamanda sosyal medyada da kullanılır. Seyyanen kelimesi, sosyal medyada genellikle mizahi bir şekilde kullanılır. Bu kelime sosyal medyada ironi, espri, eleştiri, şaka gibi amaçlarla kullanılır.
Seyyanen, Türkçe’de “eşit olarak” anlamına gelen bir kelimedir. Arapça kökenli olan Seyyanen kelimesi, genellikle zam ve ödeme gibi konularda kullanılır. Seyyanen kelimesi, herkese aynı oranda verilen zam veya ödeme anlamına gelir. Seyyanen kelimesinin doğru yazımı, seyyanen şeklindedir. Seyanen, seyyenen, seyyenen gibi yazımlar yanlıştır.
Seyyanen Zam Ne Anlama Gelir?
Seyyanen ödeme ya da seyyanen zam olarak bilinen ilave ücret şekli, maaşlar arası makas farkının kapanmasını ve enflasyon sebepli gelir kaybını önlemek amacıyla geliştirilmiş bir ek zam türüdür. Seyyanen ödemeler yüzdelik zamlar gibi olmamaktadır. Seyyanen ödeme türünde, yüzdelik zamların dışında net ve eşit bir artış olmaktadır.
Seyyanen ödemeler her ay maaşlara ilave olarak hesaplara yatmaktadır. Seyyanen zam, enflasyon kaynaklı gelir kaybının karşılanması ve maaşlar arası makasın büyümemesi için yapılmaktadır. Seyyanen zam, tüm çalışanlara eşit zam yapılması anlamına gelmektedir. Yani belli bir çalışan grubuna yüzdelik zam değil, eşit zam yapılmasıdır.
Yüzdelik zamda herkes maaşına göre farklı zam alır. Örneğin; varsayalım ki bir şirket seyyanen zam oranını 200 TL olarak belirledi. Bu durumda, şirketin tüm çalışanlarına maaşlarının üzerine 200 TL eklenir. Dolayısıyla, en düşük maaşa sahip bir çalışanla en yüksek maaşa sahip bir çalışan arasındaki farkı kapatmak için herkesin maaşı aynı miktarda artırılır.
Seyyanen ne demek sorusu etrafında arama motorlarında sıklıkla aratılan soruları sizler için yanıtladık…