Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2023 yılında gerçekleştirdiği yoğun denetimlerle sahte iş yeri ve sahte sigortalılara yönelik önemli bir adım attı. SGK’nın “Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu” aracılığıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında, Türkiye genelinde 101 bin 794 iş yeri incelendi.

Denetimlerin sonucunda, 1533 iş yerinin sahte olduğu ve çalışmadığı halde sigortalı gösterilen 88 bin 455 kişinin sigortalılığının iptal edildiği açıklandı.

Manisa’da “Tarla Günü” düzenlendi! Zeytin sineğiyle mücadele ediliyor! Manisa’da “Tarla Günü” düzenlendi! Zeytin sineğiyle mücadele ediliyor!

SGK’nın sahte iş yerleri ve sahte sigortalılarla ilgili yürüttüğü denetimlerin ardından 1533 iş yeri kapatıldı, 88 bin 455 sahte sigortalının sigortası iptal edildi. Bu denetimlerle, kayıt dışı istihdamla mücadelede önemli bir adım atılmış oldu. Sahteciliğin tespiti durumunda iş yerlerine yönelik çeşitli yaptırımlar uygulanarak, haksız yere yararlanılan teşvik ve destekler de geri alındı.

SGK, sahteciliğin tespiti durumunda iş yerlerine yönelik de çeşitli yaptırımlar uyguladı. Sahte olduğu belirlenen iş yerlerinin tescil kayıtları, e-sigorta şifreleri ve iş yeri sicil numaraları iptal edildi. Ayrıca, haksız yere yararlanılan teşvik ve destekler, gecikme cezası ve zammı ile tahsil edildi. 

Kaynak: AA