Geçtiğimiz yılın Haziran ayında gerçekleştirilen genel seçimlerde, Sinan Oğan'ın Recep Tayyip Erdoğan'ı desteklemesi birçok kesimde tartışmalara neden olmuştu. ATA ittifakı içerisinde yer alan Sinan Oğan, ilk turda aday olmuş ancak ikinci tura kalındığında adaylıktan çekilmişti. Sinan Oğan bu zaman diliminde adından sıklıkla söz ettirmişti. Halen merak konusu olan Sinan Oğan Alevi mi? Nereli? İşte detaylar…
Sinan Oğan Alevi mi Caferi mi?
Sinan Oğan alevi mi sorusu sık merak edilenlerden biridir. Sinan Oğan’ın hangi mezhebe mensup olduğu konusunda resmi bir beyanı bulunmamaktadır. Ancak Oğan’ın doğduğu bölge ve aile kökeninden dolayı Caferi olabileceği düşünülmektedir.
Alevilik ve Caferilik Arasındaki Fark Nedir?
Alevilik ve Caferilik, İslam'ın iki farklı inanç sistemidir. Her iki mezhep de Hz. Ali’ye önem vermektedir. Caferilik daha çok Sünniliğe yakındır. Alevi ve Caferiler şu noktalarda birbiriyle ayrışırlar:
On İki İmam’a olan bağlılıkları farklıdır. Aleviler, on iki imamın tamamını kabul eder, Caferiler ise sadece altıncısı kabul eder. Ayrıca ibadet şekilleri de birbirinden farklıdır. Alevilerin ibadet yeri cemevlerinde toplanarak dua eder. Caferiler ise camilerde namaz kılar.
Sinan Oğan Kimdir?
Sinan Oğan, Türkiye’nin önde gelen siyasetçilerinden biridir. Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünde araştırma görevlisi, Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesinde hem öğretim görevlisi hem de dekan yardımcısı olarak çalışmıştır.
TİKA Azerbaycan Temsilcisi de olan Sinan Oğan'a Azerbaycan Cumhurbaşkanı tarafından “Devlet Nişanı” ile taltif edildi. TİKA Azerbaycan temsilciliğinin dışında Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Rusya Ukrayna Araştırmaları Masası başkanlığı ve TÜRKSAM başkanlığı gibi önemli görevlerde bulundu.
Siyasi kariyerine ise 2011 genel seçimlerinde MHP’den Iğdır Milletvekili seçilmesiyle oldu. 2015’te partide ihraç edildi. Ardından açtığı davayı kazanarak 2017’ye kadar MHP’de görev almaya devam etti.10 Mart 2017 tarihinde Balıkesir milletvekili İsmail Ok, Kayseri milletvekili Yusuf Halaçoğlu ve Isparta milletvekili Nuri Okutan ile birlikte MHP'den tekrar ihraç edildi.
Sinan Oğan, 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi'nden Iğdır milletvekili seçilmiştir. Ancak 2015’te MHP’den ihraç edilen Oğan, dava açtı. Davayı kazanan Oğan, ihraç edildiği MHP’ye geri döndü. 2017’de Balıkesir milletvekili İsmail Ok, Kayseri milletvekili Yusuf Halaçoğlu ve Isparta milletvekili Nuri Okutan ile birlikte MHP'den tekrar ihraç edildi.
2023’te ATA İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı olması sonrasında da ikinci turda Cumhur İttifakı ile tekrar ismini duyuran Sinan Oğan, siyasette aktif olarak rol almaya devam etmektedir.
Sinan Oğan Nereli?
Sinan Oğan Alevi mi sorusu memleketine olan merağı da beraberinde getiriyor. 1 Eylül 1967 Iğdır doğumlu olan Sinan Oğan, Azeri kökenlidir.
Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu olan Sinan Oğan yüksek lisans eğitimini Azerbaycan’da tamamlamıştır. Oğan, “Azerbaycan’da Ekonomik ve Mali Sektörün Yapısal Analizi” adlı bir tez yazmıştır. Doktorasını ise Uluslararası İlişkiler üzerine yaptığı bilinmektedir.
TİKA Azerbaycan temsilciliği, Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Rusya Ukrayna Araştırmaları Masası başkanlığı ve TÜRKSAM başkanlığı gibi önemli görevlerde bulunmuştur.