Somalı madencilerin ailesinin adalet arayışı devam ediyor… Maden faciasında 301 işçinin hayatını kaybettiği kazanın üzerinden 10 yıl geçmesinin ardından, 28 kamu görevlisi hakkında açılan 'Görevi kötüye kullanma' davasının ikinci duruşması yapıldı. Mahkeme, sanık avukatlarının yeni bilirkişi raporu talebini ve müşteki avukatlarının 'Görevsizlik' talebini reddederek davayı erteledi. Bir sonraki duruşma 25 Aralık 2024'te yapılacak.

Narin Güran cinayetinde kahreden ‘diş’ detayı! Narin Güran cinayetinde kahreden ‘diş’ detayı!

28 Kamu Görevlisi Yargılanıyor

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve Türkiye'nin en büyük maden facialarından biri olarak tarihe geçen kazada, 301 işçi hayatını kaybetmiş, 162 işçi ise yaralanmıştı. Kazanın ardından 28 kamu görevlisi hakkında açılan 'Görevi kötüye kullanma' davasının ikinci duruşması Soma 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde gerçekleştirildi. Duruşmada, sanık avukatları ve müşteki avukatları arasında yoğun bir tartışma yaşandı.

Müşteki avukatları ve mağdur aileleri, davanın 'Görevi kötüye kullanma' iddianamesiyle açılmasının yetersiz olduğunu ve olayın ölüm ve yaralanmalarla sonuçlandığını belirterek, davanın 'Görevsizlik' verilerek ağır ceza mahkemesine gönderilmesini talep etti. Bu talep mahkeme tarafından reddedildi ve dava, Soma 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde devam etme kararı alındı. Mahkeme, sanıkların ifadelerinin yeniden alınması taleplerini de reddederek davayı 25 Aralık 2024'e erteledi.

Avukatlardan ve Mağdurların Ailelerinden Tepki!

Duruşma sonrası mağdur aileleri ve avukatlar mahkeme kararına tepkilerini dile getirdi. Manisa Barosu Başkan Yardımcısı Av. Ayşe Hasar, sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.

İzmir Barosu Başkanı Av. Sefa Yılmaz, davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesi gerektiğini vurguladı. Ankara Barosu avukatlarından Murat Kemal Gündüz, 'Görevi kötüye kullanma' suçunun yeterli olmadığını, bu davanın ağır ceza mahkemesine sevk edilmesi gerektiğini söyledi. Müşteki Avukatı Mürsel Ünder ise, adaletin yerini bulması için çabalarını sürdüreceklerini ifade etti.

Maden faciasında hayatını kaybedenlerin aileleri, adaletin yerini bulmadığına ve sürecin acı verici bir şekilde devam ettiğine dikkat çekti.

Dilan Polat Kadar Bizim Çocuklarımızın Değeri Yokmuş Adalette

Maden kazasında hayatını kaybeden Uğur Çolak’ın annesi Gülsüm Çolak, gözyaşlarını tutamayarak şöyle konuştu: “Bugün adaletin yine yerle bir olduğunu çocuklarımızın yeniden yeraltında kaldığını gördük. Enerji diyen Dilan Polat kadar bizim çocuklarımızın değeri yokmuş adalette. Parasına göre mi işliyor bu adalet. Ne zaman işçilere, ezilenlere bu adalet işleyecek. Anlamıyorum.”

“10 Yıldır Adalet Arıyoruz”

Maden faciasında eşi Mustafa Kaya’yı kaybeden Naciye Kaya ise, “Biz 10 yıldır adalet arıyoruz. Ben emindim bulamayacağımıza. Parayı veren düdüğü çalıyor ve adaleti buluyor. Parası olmayan gariban da yerin altında ölüp gidiyor. Biz de onlarla birlikte yerin üstünde ölüyoruz. Adalet yerin dibine batsın.” dedi.

Kaynak: İHA