Spil Dağı, Manisa’nın Şehzadeler ilçesinin yakınlarında bulunuyor. Dağ, Manisa’ya 24 km, İzmir’e 50 km uzaklıkta. Manisa şehri denilince akla gelenler biri de Spil Dağı oluyor. Peki, Spil Dağı’nın bu denli rağbet görmesinin ve merak edilmesinin nedeni ne? Spil Dağı manyetik alanı hakkında merak edilenleri yanıtladık!
Spil Dağı Manyetik Alanı Nedir?
Bizans zamanında hatta daha öncesinde gizemi ve sırlarıyla konuşulan dağlardan biri olmuştur Spil Dağı. Yunan mitolojisinde ismi sıklıkla anılır. Bütün bu ününün nedeni sahip olduğu manyetik alandır.
Mıknatıs, 2500 yıl önce Spil Dağı’nda keşfedilmiştir. MÖ 6. yüzyılda Yunan filozof Thales, Spil Dağı’na ait bir taşın demir cevherlerini çektiğini fark etmiş ve ilgili taşa “Magnesia taşı” demiştir. Spil Dağı’nın manyetik özelliğe sahip olmasını sağlayan Magnesia, bir süre sonra Manisa’ya adını vermiştir. Önceden Magnesia olarak bilinen şehir zamanla Manisa adını almıştır.
Spil Dağı'nın Üzerinden Uçak Geçmiyor Mu?
Spil Dağı üzerinden uçak geçmemesi konusunda söylentiler duyan vatandaşlar bu konuyu araştırıyor. Peki, gerçekten Spil Dağı’nın üzerinden uçak geçmiyor mu?
Spil Dağı manyetik alana sahiptir. Bu manyetik alanı nedeniyle üzerinden uçak geçemez. Uçak yapılırken kullanılan malzemeler manyetik alanda çekilme özelliğine sahip oldukları için uçaklar Spil Dağı’nın üzerinde uçuş yapamaz.
Spil Dağı'nın Yüksekliği Kaç Metre?
Spil Dağı, Gediz Ovası’nın 60 metrelik seviyesinden başlar. Spil Dağı’nın Karadağ zirvesine gelindiğinde ise yükseklik 1517 metreyi bulur.
Spil Dağı Özellikleri
Spil Dağı gizemi ve özellikleri nedeniyle Türkiye’nin en çok merak edilen dağlarından biridir. Spil Dağı’nın sahip olduğu özellikleri duyan vatandaşlar dağ hakkında daha çok bilgiye sahip olmak istiyor. Spil Dağı’nın özelliklerine bakalım…
Spil Dağı’nın özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
- Spil Dağı, dünyada bulunan en büyük mıknatıs olarak bilinir. Dağ, manyetik alanı sayesinde bir üne kavuşmuştur.
- Spil Dağı, zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Dağın bitki örtüsü ormandır. Endemik bir tür olan Manisa lalesini bulundurmasının yanında birçok bitki çeşidine ev sahipliği yapar.
- Dağ, yaban atları konusunda ünlüdür. Bilinen yaban atlarından olan yılkı atının yanı sıra farklı türde yaban atlarını da bulundurur.
- Spil Dağı, 1517 metre yüksekliğe sahiptir. Dağın etrafında vadiler vardır ve bu vadilerin içinde de dere yatakları bulunur.
- Spil Dağı, mağara açısından zengindir. Dağda birçok mağara yer alır.
- Spil Dağı, maceracı insanlar ve doğa tutkunları için ünlü ziyaret yerlerinden biridir.
- Dağ, manyetik alanı sayesinde bilim insanları ve araştırmacılar tarafından sıklıkla ziyaret edilir.
Spil Dağı Adını Nereden Alıyor?
Dağ, spil adını kendi bölgesinde yetişen bir lale türünden alıyor. Ayrıca bu spil lalesi, Manisa lalesi olarak da biliniyor. Bu lale türünün önemli bir özelliği daha bulunuyor. Spil lalesi Osmanlı zamanında Manisa’dan İstanbul’a götürülmüş ve Lale Devri’nin başlamasına sebep olmuştur.
Spil Dağı Efsaneleri
Spil Dağı manyetik alanının yanında bu dağ ile ilgili efsaneler de merak ediliyor. Böyle gizemli ve sırlarla dolu olan bir dağın efsanelere konu olması kaçınılmaz. Spil Dağı konulu efsaneleri başlıklar hâlinde inceleyelim.
Manisa Tarzanı
Manisa Tarzanı lakabıyla tanınan Ahmeddin Carlak veya kendi ifadesiyle Ahmet Bedevi, Kurtuluş Savaşı’nda savaşmıştır. Bu savaşın ardından İstiklal Madalyası sahibi olmuştur.
İtilaf Devletleri Kurtuluş Savaşı sonunda geri çekilirken Batı Anadolu’yu ateşe vermiştir. Böylece Manisa’nın yeşil doğasını kaybetmiştir. Bu olayın ardından Ahmet Bedevi, Manisa’da ağaçlandırma çalışmaları yapmıştır ve Manisa’ya binlerce ağaç dikmiştir. Spil Dağı’nın da yeşil renge bürünmesinde rol oynamış ve bu dağdaki bir kulübede yaşamını sürdürmüştür. Manisa’da şort ve lastik ayakkabıyla dolaşmasıyla tanınır. 1963 yılında diktiği ağaçların kesildiğini gören Ahmet Bedevi, kalp spazmı geçirerek hayatını kaybetmiştir.
Ağlayan Kaya
Ağlayan Kaya, Spil Dağı’nda yer alan doğal eserdir. Eser, doğal yollarla meydana gelen aşınma sonucu başı öne eğik, ağlayan kadın görünümüne sahiptir. Bu görünüşü ona efsanevi özellikler kazandırmıştır.
Ağlayan Kaya efsanesi rivayetlere göre şu şekildedir:
Efsaneye göre yedi kızı ve yedi oğlu bulunan Niobe, iki çocuğu bulunan Leto’a doğurganlık konusunda övünüyordu. Bu övünmelere dayanamayan Leto, çocuklarından biri olan Apollan’a Niobe’nin yedi oğlunu öldürttü. Diğer çocuğu Artemis’e ise Niobe’nin yedi kızının canını almasını söyledi. Bu ölümlerin ardından Niobe çılgına döndü. Niobe’nin evlat acısını dindirmek isteyen Zeus ise onu bir kaya parçasına dönüştürdü.
Kayıp Şehir Atlantis
1995 yılında Spil Dağı’nı inceleyen İngiliz araştırmacı Peter James, Yunan filozofu Platon’un eserlerinde adı geçen Atlantis’in burada olduğunu savunmuştur. Bu konuda çeşitli incelemeler ve araştırmalar yapan James’in neye dayanarak bu bilgiye ulaştığı belli değildir.
Spil Dağı ile ilgili bunlardan başka efsaneler de bulunuyor. Bu efsaneleri şöyle sıralayabiliriz:
- Spil Dağı’nın isminin Anadolu’ya düşman olan Kybele’den geldiği söyleniyor.
- Spil Dağı’nın içinde bir mezar bulunuyor. Bu mezarın Frigya kralı Tantalos’a ait olduğu düşünülüyor.
- Spil Dağı’nın içinde büyük bir hazinenin olduğu konuşuluyor.
Spil Dağı manyetik alanı ve doğal oluşumun özelliklerini inceledik!