Tarih boyunca sayısız hazine avcısı, Kral Süleyman'ın kutsal metinlerde bahsedilen altın ve bakırla süslenmiş tapınaklarını bulmak için yola çıktı. Ancak, bugüne kadar bunu destekleyen net bir bulguya ulaşılamadı. Bu arayışlar, Hz. Süleyman’ın hazinesinin Manisa sınırlarında bulunan Spil Dağı'nda olabileceği iddialarını da beraberinde getirdi.
“Not: Manisa ve ilçelerinden ilginç bilgileri, kültürel olayları, tarihsel gelişmeleri, fantastik iddiaları aktardığımız içerik dizisinin devamına sayfanın sonundan ulaşabilirsiniz.”
Spil Dağı’nda Bulunan Bazı Kalıntılar
1969 yılında milli park ilan edilen Spil Dağı, jeolojik, morfolojik, arkeolojik ve mitolojik özellikleriyle bilinir. Aynı zamanda dağcılık sporuna uygun önemli bir rekreasyon alanıdır. Mitolojide Kybele, Niobe, Tantalos ve Pandareos ile ilgili öykülerde adı geçen Spil Dağı’nın eteklerinde Tantal Kalesi kalıntıları, bereket tanrıçası Kybele’nin rölyefi, Niobe Ağlayan Kaya ve Bizans Dönemi’nden kalma Magnesia Kalesi’nin kalıntıları bulunmaktadır.
Hz. Süleyman’ın Hazinesi Spil Dağı’nda İddiaları
Geçtiğimiz yıl, Zehirli Mikrofon YouTube kanalından Coşkun Deniz, Spil Dağı'nın altında büyük bir altın hazinesi olduğuna dair iddialarda bulunmuştu. Z Talk kanalına konuk olan Deniz, Manisa'nın Spil Dağı'nda Hz. Süleyman'ın kayıp hazinesinin olduğuna dair güçlü bilgiler aldıklarını ve bunu ileri düzeydeki cihazlarla teyit ettiklerini söyledi.
Hz. Süleyman’ın Hazinesi ile ilgili İddiaların Arkasında Ne Var?
Deniz’in anlatımlarına göre, burada Hz. Süleyman'a ait değerli taşların üretildiği ve saklandığı söylenmiş. Ayrıca tonlarca altın ve başka madenlerin de burada bulunduğu ifade edilmiş. Deniz, bu süreçte birçok tehdit aldıklarını ve bu yüzden ara vermek zorunda kaldıklarını belirtti.
Deniz, "İslam literatürünü araştıran arkadaşlara anlattım. Onlar da kapının kesinlikle açılmaması gerektiğini söylediler. Çünkü kapının açılması, Dabbe'nin yeryüzüne çıkması anlamına geliyor ki bu kıyamet alametidir. Bundan sonra ne olacağını Allah bilir. Burası devletin emin ellerinde, o yüzden rahatım. Bu ülkenin her karış toprağı altın değerindedir." dedi.
Spil Dağı’nda Hazine Var Mı?
Hz. Süleyman’ın hazinesinin ya da herhangi bir hazinenin Spil Dağı’nda olduğuna dair ortaya atılan bu iddialar, hazine avcıları ve tarih meraklıları için büyük ilgi uyandırmaya devam etse de Spil Dağı’nda bir hazine bulunduğuna dair net bir bilgi ve araştırma bulunmuyor.
Kayıp Şehir Atlantis Spil Dağı’nda Mı?
1995 yılında İngiliz araştırmacı Peter James, Spil Dağı’nın, Yunan filozofu Platon’un eserlerinde adı geçen Atlantis olabileceğini öne sürdü. Bu iddia, tarih ve mitoloji meraklıları arasında büyük ilgi uyandırdı.
Spil Dağı Efsaneleri
Spil Dağı ile ilgili bunlardan başka efsaneler de bulunuyor. Bu efsaneleri şöyle sıralayabiliriz:
- Spil Dağı’nın isminin Anadolu’ya düşman olan Kybele’den geldiği söyleniyor.
- Spil Dağı’nın içinde bir mezar bulunuyor. Bu mezarın Frigya kralı Tantalos’a ait olduğu düşünülüyor.
- Spil Dağı’nın içinde büyük bir hazinenin olduğu konuşuluyor.