İki yolcu treni çarpıştı: Ölü ve yaralılar var İki yolcu treni çarpıştı: Ölü ve yaralılar var

Suudi Arabistan’ın dikkat çekici Mukaab projesi, dünyanın en büyük binası olarak Riyad’da inşa edilmeye başlandı. Her yönü 400 metre olan küp şeklindeki bu yapı, tamamlandığında 20 Empire State binasını sığdırabilecek kapasitede olacak.

Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu: Mukaab

Proje, ülkenin başkenti Riyad’da kurulması planlanan New Murabba isimli modern bir topluluk alanının merkezi olarak hizmet verecek. Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu çerçevesinde geliştirilen Mukaab, eğlence, eğitim, sağlık ve sosyal donatılarıyla yeni bir şehir merkezi oluşturmayı amaçlıyor.

“10 Milyon Metreküpten Fazla Bir Alanı Kaplıyor”

New Murabba Development Co. tarafından gerçekleştirilen dev kazı çalışmalarıyla temel atılan yapı, 10 milyon metreküpten fazla bir alanı kaplıyor. Projenin CEO’su Michael Dyke, bu projeyi Riyad’ın simgesi haline getirmeyi amaçladıklarını belirtti ve Riyad gibi büyük bir başkentin küresel düzeyde tanınan bir merkez olmaya hakkı olduğunu ifade etti. Dyke, önümüzdeki yıl Mukaab ve çevresine eğlence alanları, eğitim kurumları, sağlık tesisleri ve 45 bin kişilik bir stadyum gibi ek yapılar eklemek üzere milyarlarca dolarlık yatırım yapılacağını duyurdu.

2030’a Kadar 400 Binden Fazla İnsan

Proje, ilk aşaması tamamlandığında 8 bin konuta sahip olacak ve 35 bin kişiye hizmet verecek. Nihai hedef ise, 2030’a kadar 400 binden fazla insanın barınabileceği bir yaşam alanı sunmak. Ayrıca, bu tarihin Suudi Arabistan’ın Expo 2030’a ev sahipliği yapmasıyla aynı döneme denk gelmesi planlanıyor.

Kabe’ye Benzetildi

Ancak Mukaab projesi, birçok çevreden eleştiri aldı. Kabe’nin yapısını andırdığı ifade edilen Mukaab ve New Murabba’nın, Mekke’ye alternatif bir merkez gibi değerlendirilmesi tartışmalara yol açtı. Suudi Arabistan yönetiminin Osmanlı eserlerini yıkma geçmişi ve Mekke ile Medine gibi kutsal şehirlerde gerçekleştirdiği modern inşaat projeleri, bu eleştirilerin artmasına neden oldu.

 

Kaynak: Haber Merkezi