'Meme Kanseri Tedavisinde Çığır Açan Yeni Bir Yaklaşım: Terbiyum-161 ve Lutesyum-177 ile Radyonüklid Tedavi' başlıklı proje, hastanenin nükleer tıp alanındaki uzmanlarından Uzm. Dr. Ceren Sezgin Arıkbaş’ın yürütücülüğünde gerçekleştirilecek.

Bu proje, şehir hastaneleri kapsamında kabul edilen 240 projeden yalnızca bir tanesi olarak dikkat çekiyor. Proje, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü ve Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi iş birliğiyle yürütülecek.

Meme Kanseri Tedavisinde Yeni Yaklaşım: Teranostik Tedavi

Proje, meme kanseri tedavisinde umut vadeden teranostik (hem teşhis hem tedavi edici) yaklaşımlar geliştirmeyi hedefliyor. Fibroblast Aktivasyon Proteini (FAP) hedefli moleküller olan FAPI-46 ve FAP-2286’nın, Lutesyum-177 (Lu-177) ve Terbiyum-161 (Tb-161) ile işaretlenerek etkinliğinin ve güvenliğinin değerlendirilmesini kapsıyor.

Manisalılar mesai dışı poliklinikle şifa buldu! Manisalılar mesai dışı poliklinikle şifa buldu!

Kanser Tedavisinde Çığır Açan Adımlar

Projenin hedefleri arasında meme kanserinin teşhis ve tedavisinde kullanılabilecek yeni radyofarmasötikler geliştirmek, radyonüklid tedavi yöntemlerinin tümör üzerindeki etkinliğini artırmak ve sağlıklı dokulara olan yan etkilerini en aza indirmek yer alıyor. Ayrıca, bireysel ve daha hedeflenmiş tedavi seçenekleri sunarak hastaların yaşam kalitesini artırmayı amaçlıyor. Bu proje, meme kanseri tedavisinde devrim yaratabilecek bir potansiyele sahip.

Manisa İl Sağlık Müdürü'nden Teşekkür

Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca, projede başarı gösteren Uzm. Dr. Ceren Sezgin Arıkbaş’ı makamında ağırlayarak teşekkür belgesi takdim etti. Karaca, “Bu önemli çalışma, ülkemizin bilimsel gücünü artırarak uluslararası alanda ses getirecektir. Projeye destek veren ve katkıda bulunan tüm kurum ve araştırmacılara teşekkür ederiz” dedi.

Kaynak: İHA