Türk Metal Sendikası Manisa 1 Nolu Şube Başkanı Ercan Dereli Türk Metal Sendikasının Yetki Tespiti çoğunluğunu sağlamış olduğu Bitron Elektromekanik isimli iş yeri önünde basın açıklaması yaptı. Fabrikadan, sendikanın örgütlendiği dönemde 17 işçinin iş akdi feshedilmişti.

Açıklamaya Türk Metal Sendikası Manisa Şubesi Başkanı Emrah Yunus Saruhan ve Türk Metal Sendikası Vestel Şubesi Başkanı Suat Öztürk’ün ile sendika üyeleri de destek verdi.

Toplanan grup adına basın açıklaması yapan Türk Metal Sendikası Manisa 1 Nolu Şube Başkanı Ercan Dereli, işçilerin haksız yere işten atıldığını savundu.

Whatsapp Image 2024 10 01 At 17.31.47 (1)

Gediz Nehri can çekişiyor! Gediz Nehri can çekişiyor!

Dereli, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“İşveren işçilerin üzerinden kazandıklarıyla keyif sürerken, Bitron emekçisinin alın terini umursamadı ve onları hor gördü. Bu haksızlıklara, adaletsizliklere daha fazla dayanamayan yiğit emekçi kardeşlerimiz, her şeyi göze alarak onurlu bir mücadele için yola çıktılar. Sendika işçi sınıfı için olmazsa olmazdır diyerek Sendikamız çatısı altında toplanmaya başladılar. Bu onurlu mücadeleyi öğrenen işveren öncelikle 17 üyemizin iş akdini feshetti. Kutsal davamızdan döneriz sandı ama yanıldı. İşverenin küçümsediği Yiğit Bitron emekçileri; korkmadı, yılmadı, vazgeçmedi. Büyük bir başarıya imza atarak işyerinde kısa bir süre içerisinde çoğunluğu sağladı.  Çalışma Bakanlığınca verilen yetki tespit belgesini alan işveren, yerinde durmayarak emekçilerin yasal hakkı olan sendikalaşmayı engellemek için işçilere; baskı yaptı, tehdit etti. Daha öncesinde sendikamız üyesi işçilerin çalışmış olduğu Kalite Kontrol bölümünde 50 kadar taşeron işçi çalıştırmaya başladı ve işyeri mevcudu bilinçli şekilde azaltıldı.  Taşeron işçilere daha yüksek ücret ödeyerek işyerinin kendi emekçisini sırf sendikaya üye olduğu için cezalandırdı.”

Whatsapp Image 2024 10 01 At 17.31.45

Türk Metal Sendikası Manisa 1 Nolu Şube Başkanı Ercan Dereli açıklamasına şöyle devam etti:

“Kişisel verilerin korunması kanununu hiçe sayarak Üretim ve dinlenme alanlarına ses de kaydedebilen kameralar yerleştirdi. Yöneticiler akıllı telefonlarına kurmuş oldukları uygulama üzerinden emekçilerin her anını izlemeye ve dinlemeye başladılar. Üretim alanlarında emekçilerin fotoğraflarını çektiler, yaptığı işle ilgili baskı oluşturmak amacıyla WhatsApp gruplarında paylaştılar. Üyelerimizin karşılarına geçerek attığınız her adımdan söylediğiniz her sözden haberimiz var diyerek bizleri yıpratmaya, haklı mücadelemizden vazgeçirmeye çalıştılar. Bu yapılanlar kanunsuzluğun yanında üyelerimize karşı yapılmış büyük bir haksızlıktır, acımasızlıktır, zulümdür. Bitron işvereni Anayasal hakkımız olan sendikalaşmanın bedelini özellikle hayatın her alanında, evde, işte, sokakta büyük bir mücadele veren, baskıya, şiddete rağmen direnen kadın emekçilere ödetmek istemektedir. İşverenin yasalara aykırı davranışlarından dolayı Cumhuriyet Savcılığına ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına şikayetlerimizi gerçekleştirdik.  Üyelerimizin hak ve menfaatlerine karşı yapılan bütün hukuksuzlukların karşısında olmaya devam edeceğiz. Adalet yerini bulana dek her türlü hukuki ve fiili mücadelemizin takipçisi olacağız.  Kamuoyu ve basın mensupları önünde ilgili tüm makamları sendikal baskı ve tehditlerin son bulması adına göreve çağırıyorum.”

Muhabir: Özkan ÇELİK