Natuk Baytan, 1961 yılından yaşamını yitirdiği 1986 yılına kadar 82 filmin yönetmenliğini yapmış, 29 filmde ise senarist olarak görev almış bir Yeşilçam efsanesidir.

1214 5Epaazkp2Metrpybt2J5Vpzvzmahuvmr

Baytan’ın ismi kamera önündeki yıldızlarımız kadar bilinmese de, Yeşilçam'ın gelişimine katkı sağlamış önemli isimlerden biridir. Absürt komedi türünü Türk sinemasına kazandırmış, birçok farklı karakteri yaratmış ve günümüzde hala büyük bir keyifle izlediğimiz filmleri bize sunmuş bir efsanedir Natuk Baytan.

6592De1F2D16Abe7D9D18646

Natuk Baytan Kimdir?

5 Temmuz 1925 tarihinde Manisa'nın topraklarından doğan Baytan, sinemaya olan tutkusunu çocukluk yıllarında keşfetti.

Natuk Bayhan, üniversite hayatına Hukuk fakültesinde başlamış olmasına rağmen İstanbul Üniversitesi Arkeoloji bölümünden mezun oldu. Arkeoloji alanında çalışmaları onu tatmin etmediği için, 1961 yılında 36 yaşındayken "Karanlıkta Yaşayanlar" adlı filmle yönetmenlik kariyerine adım attı. Bu macera, 1986 yılında 61 yaşındayken vefat edene kadar devam etti.  Türk sinemasının altın çağında yönetmenlik ve senaristlik yaparak adını kalıcı bir şekilde yazdırdı.

Kara Murat, Battal Gazi gibi karakterleri Türk sinemasına kazandırdı

Bir başka efsane isimlerden olan Cüneyt Arkın’ın canlandırdığı Kara Murat, Malkoçoğlu ve Battal Gazi gibi unutulmaz karakterleri Türk sinemasına kazandıran kişiydi. Her zaman çağının ötesinde bir yönetmen olan Natuk Baytan’ın ismi pek bilinmese de Türk sinemasının önemli yapıtlarına imza attı.

Battal Gazinin Intikami

Kemal Sunal ile iyi bir ikiliydi

Dünya genelinde yönetmenler oyuncularıyla birlikte anılır. Natuk Baytan da Kemal Sunal ile benzer başarıyı yakalamış isimdi. Sayısız Kemal Sunal filmine imza atmış bir yönetmen olan Baytan, o dönemdeki insanları çok iyi okuyarak onları güldürecek ve beyaz perdeye kilitleyecek unsurları başarılı bir şekilde analiz etmişti. Aynı zamanda bazı filmlerde Natuk Baytan, cameo olarak da görünmeyi ihmal etmemiştir.

449534244 10161703533793011 4092022332190934863 N

Kariyerinin sonlarına doğru Natuk Baytan, Arabesk türü filmlerin yükselişini iyi değerlendirdi. Zamanın ruhunu her zamanki gibi doğru okuyarak, özellikle 1970'lerden itibaren Ferdi Tayfur ile birçok Arabesk filmi çekti. Böylelikle başarılı yönetmen Baytan, bize bıraktığı mirası daha da çeşitlendirip zenginleştirdi.

Kariyerinde “Yapmadığım bir iş kalmasın” dercesine her fırsatı değerlendiren Baytan son olarak bir başarılı dizi de yönetti. İzleyicilerden büyük beğeni toplayan "Duvardaki Kan" adlı dizi, Baytan'ın yeteneklerini bir kez daha sergilemesini sağladı.

TBMM Salı günü toplanıyor… Gündem İsrail saldırıları TBMM Salı günü toplanıyor… Gündem İsrail saldırıları

Avrupa’da Natuck Baitan ismiyle bilinen Baytan, 1986 yılında hayata veda etmiştir. Şişli Camii'nde kılınan öğle namazına müteakiben cenazesi Topkapı Mezarlığı'na defnedildi.

Ölümünden 21 yıl sonra sinema dehasının hayatı bir belgesel oldu. Yunus Yılmaz, “Natuk Baytan” isimli belgesel çekmiştir. Ayrıca Natuk Baytan’ın ismi İstanbul’un Fatih ilçesinde bir parkta yaşatılıyor.

Kaynak: Haber Merkezi