ASAL Araştırma tarafından Ağustos 2024'te gerçekleştirilen bir ankette, Türkiye'deki kurumsal güvenin büyük oranda zayıfladığı ortaya çıktı. “Türkiye’de en güvendiğiniz kurum?” sorusunun sorulduğu ankette kurumlara güven oranı da ortaya çıktı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne Güveniyoruz!

Ankete katılanlar arasında en çok güven duyulan kurum yüzde 19,7 ile Türk Silahlı Kuvvetleri oldu.

Ankete göre, yüzde 16,5 oranla ikinci sırada yer alan polis teşkilatı da güven konusunda öne çıkan kurumlar arasında…

Cumhurbaşkanlığı’na Güven 3. Sırada

Cumhurbaşkanlığı ise yüzde 11,1 oranla üçüncü sırada yer aldı. TBMM'ye güven yüzde 10,2 olarak ölçülürken, halkın meclise olan güveninin de sınırlı olduğu gözlemlendi.

Türkiye’de En Az Güvenilen Kurumlar

En az güvenilen kurumlar arasında ise yargı ve siyasetçiler başı çekiyor. Yargıya güven yüzde 1,4 seviyesinde kalırken, siyasetçilere olan güvenin yüzde 1’e düşmesi dikkat çekici bir bulgu oldu. Medyaya olan güven ise yüzde 0,9 ile en düşük seviyede yer alıyor. Bankalar (yüzde 4,2), ÖSYM (yüzde 4,0) ve Belediyeler (yüzde 2,9) daha ılımlı güven oranlarına sahipken, Diyanet İşleri Başkanlığı’na güven yüzde 2 seviyesinde kaldı.

Malatya ve Adıyaman’da peş peşe deprem! Malatya ve Adıyaman’da peş peşe deprem!

Büyük Çoğunluk Hiçbirine Güvenmiyor!

Ankete katılanların yüzde 18,2'si hiçbir kuruma güvenmediklerini ifade ederken, yalnızca yüzde 4,4’lük bir kesim listedeki tüm kurumlara güven duyduklarını belirtti. Ankette ortaya çıkan bu sonuçlar, Türkiye’de kurumsal güvenin ciddi şekilde zedelendiğini ve halkın birçok kuruma olan inancını kaybettiğini gösteriyor. 

Kaynak: Haber Merkezi