Hisseleri Kazakistan ve NASDAQ borsalarında işlem gören Kaspi.kz, Türkiye’nin önde gelen e-ticaret platformu Hepsiburada’nın hisselerinin çoğunluğunu devralmak üzere Doğan Ailesi ile bağlayıcı bir sözleşme imzaladı. Yapılan açıklamaya göre, D-Market Elektronik Hizmetler ve Ticaret A.Ş.'nin kurucusu ve hakim hissedarı Hanzade Doğan ve aile üyeleri Vuslat Doğan Sabancı, Begüm Doğan Faralyalı, Arzuhan Doğan Yalçındağ ve Işıl Doğan’a ait A ve B grubu hisselerin yüzde 65,4’ü Kaspi.kz’e devredilecek. Bu önemli anlaşmanın toplam hisse devri değeri 1 milyar 127 milyon ABD Doları olarak belirlendi.

Hepsiburada’nın 24 Yıllık Serüveni

2000 yılında Hanzade Doğan tarafından kurulan Hepsiburada, Türkiye’deki dijital dönüşümün öncülerinden biri olarak e-ticaret sektöründe hızla büyüdü. Hepsiburada, teknoloji, lojistik ve perakende gibi birçok alanda sunduğu geniş ürün yelpazesi ve müşteri odaklı hizmet anlayışıyla dikkat çekti. Pazaryeri modelini benimseyen platform, 101 bin iş ortağıyla iş birliği yaparak 12 milyon aktif müşteriye hizmet veriyor. 2023 mali yılında yaklaşık 4 milyar ABD Doları tutarında toplam satış hacmine (Gross Merchandise Value – GMV) ulaşan Hepsiburada, aynı yıl GMV'nin yüzde 1,8'i oranında pozitif FAVÖK (EBITDA) oluşturdu.

Anlaşmanın Detayları

Kaspi.kz ile Doğan Ailesi arasında imzalanan bu hisse devir anlaşmasının toplam değeri 1 milyar 127 milyon ABD Doları olarak açıklandı. Anlaşmanın ödeme planı iki taksit şeklinde gerçekleştirilecek. İlk taksit olan 600 milyon ABD Doları, hisse devrinin kapanışı sırasında ödenecek, kalan 526,9 milyon ABD Doları ise kapanışı takip eden en geç 6 ay içerisinde tamamlanacak.

Kaspi.kz, bu dev hisse devrinin finansmanını kendi faaliyet gelirleri ve mevcut nakit varlıkları ile karşılayacak. Şirket, kısa süre önce Fitch tarafından kredi notunun BBB- seviyesine yükseltilmesiyle birlikte, sermaye piyasalarında daha uygun finansman koşullarıyla fırsatlar yaratabileceğini belirtti. Ancak, şu anda herhangi bir sermaye piyasası anlaşması veya taahhüdünün bulunmadığı da vurgulandı.

Kaspi.kz ve Hepsiburada Güçlerini Birleştiriyor

Kaspi.kz CEO’su ve eş-kurucusu Mikheil Lomtadze, bu anlaşmanın iki şirket için de büyük fırsatlar yaratacağını belirterek şunları söyledi: “Türkiye’nin önde gelen e-ticaret şirketlerinden Hepsiburada ile güçlerimizi birleştirmenin heyecanını yaşıyoruz. Kaspi.kz olarak uzun zamandır pazarımızı genişletmek ve yaklaşık 100 milyonluk bir nüfusa ulaşacak şekilde büyümek istiyorduk. Hepsiburada’nın yenilikçi kültürü ve uzun vadeli sürdürülebilir büyümeye odaklanması, bizimle kültürel uyumu açısından mükemmel bir örnek teşkil ediyor.”

Lomtadze, ayrıca Kaspi.kz ve Hepsiburada’nın tüketicilere ve satıcılara sundukları hizmetleri iyileştirmek için birlikte çalışacaklarını ve deneyim paylaşımı yoluyla karşılıklı öğrenme fırsatları yaratmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi. Kaspi.kz’nin bu iş birliği ile Türkiye ve Kazakistan’daki küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler) için yeni iş fırsatları yaratmayı umduğunu belirten Lomtadze, iki şirketin marka ve organizasyon yapılarını koruyarak kendi pazarlarında gelişmeye devam edeceğini ifade etti.

Hanzade Doğan’dan Anlaşmaya İlişkin Açıklama

Hepsiburada’nın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan, bu hisse devir anlaşmasının Hepsiburada için yeni bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Anlaşmayla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “24 yıl önce kurduğum Hepsiburada Grubu için bugün önemli bir dönüm noktasına geldik. Türkiye’nin dijitalleşme yolculuğuna öncülük eden Hepsiburada, Kazakistan’ın en büyük grubu olan Kaspi ile heyecan verici bir geleceğe adım atıyor. Hepsiburada’nın 10 bin kişilik yetkin iş gücü, 101 bin iş ortağı ve 12 milyon aktif müşterisi ile oluşturduğu değerden büyük gurur duyuyorum.”

Doğan, ayrıca Hepsiburada’nın NASDAQ borsasında işlem gören ilk ve tek Türk şirketi olarak küresel arenada Türkiye’yi temsil etmenin onurunu yaşadıklarını belirtti. Anlaşmanın Hepsiburada’nın kârlı büyümesine katkı sağlayacağını belirten Doğan, Kaspi.kz’nin vizyoner bir iş lideri olarak şirketin potansiyelini tam anlamıyla ortaya çıkaracağına inandığını söyledi. Doğan, “Hepsiburada’yı şekillendiren değerlere inanan tüm paydaşlarımıza gönülden teşekkür ediyorum. Bu yeni dönemde, Hepsiburada ve Kaspi için büyük başarılar diliyorum” dedi.

Hisse Devrinin Tamamlanma Süreci

17 Ekim 2024 tarihinde imzalanan sözleşme ile Kaspi.kz, Doğan Ailesi’ne ait yüzde 65,4 oranındaki Hepsiburada hisselerini devralacak. Hisse devri, Türkiye'deki düzenleyici kurum izinlerinin alınmasına bağlı olacak ve anlaşmanın 2025’in ilk çeyreğinde tamamlanması bekleniyor. İşlemin ardından, Kaspi.kz ve Hepsiburada’nın mevcut markalarını ve organizasyon yapılarını koruyacakları, iki şirketin e-ticaret ve dijital hizmetlerdeki bilgi ve deneyim birikiminden faydalanarak faaliyetlerine devam edecekleri belirtildi.

Kartlı ödemeler patladı… Eylül’deki artış dikkat çekti! Kartlı ödemeler patladı… Eylül’deki artış dikkat çekti!

Hukuki Müşavirlik ve Sürecin Yönetimi

Kaspi.kz, bu anlaşmada DLA Pipper LLP (ABD), Akol Hukuk (Türkiye) ve Kinstellar Almaty (Kazakistan) ile çalıştı. Doğan Ailesi’nin ise hukuk müşavirliğini Sullivan & Cromwell LLP (ABD), Kabine Hukuk Bürosu (Türkiye) ve Dentons LLP (Kazakistan) üstlendi.

Kaynak: İHA