Kadınların iş gücünde kalmasını desteklemek ve annelik haklarını genişletmek amacıyla doğum izinlerine yönelik yeni bir düzenleme hazırlanıyor. Taslağa göre, mevcut 16 haftalık ücretli doğum izni 1 yıla çıkarılacak, ücretsiz doğum izni ise 1,5 yıl olarak düzenlenecek.

Yeni düzenlemenin, 2025 yılının “Ali Yılı” ilan edilmesinin ardından kadının toplumdaki rolünü güçlendirmek amacıyla gündeme alındığı belirtildi.

Ücretli Doğum İzni Bir Yıla Çıkarılıyor

Bir üniversitede çalışan ve doğum sonrası yarı zamanlı çalışma hakkını kullanan bir annenin 20 gün olan yıllık izninin 10 güne düşürülmesine Kamu Denetçiliği Kurumu müsaade etmedi. Hazırlanan yeni taslağa göre, ücretli doğum izninin 1 yıla, ücretsiz iznin ise 1,5 yıla çıkarılması planlanıyor.

"Yıllık İznini Yarıya İndiremezsin"

Bu hafta kamuoyuna duyurulması beklenilen kararda KDK, "doğum sonrası yarı zamanlı çalışanın yıllık iznini yarıya indiremezsin" hükmüne yer verdi.

Yıllık İzni Düşürülen Anne, KDK'ya Başvurdu

Üniversitede sosyal çalışmacı olarak görev yapan bir anne, doğum yaptıktan sonra yarı zamanlı olarak çalışmaya devam etmek istedi. Ancak henüz ismi öğrenilemeyen üniversite idaresi, 20 gün olan yıllık izninin 10 güne düşürüleceğini anneye bildirdi.

Üniversite idaresinin kararında geri adım atmaması üzerine KDK'ya başvuran annenin talebi incelemeye alındı.

Sırrı Süreyya Önder'in göğsü yeniden açıldı! Hastaneden açıklama Sırrı Süreyya Önder'in göğsü yeniden açıldı! Hastaneden açıklama

Uluslararası sözleşmeler, anayasa ve yasalar ekseninde konuyu mercek altına alan KDK, yeni doğum yapmış ve yarı zamanlı çalışmaya devam eden annenin hakkının elinden alınmayacağına karar verdi.

"Devlet Gerekli Tedbirleri Alır"

KDK kararında "Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır." dedi.

Sabah'ta yer alan habere göre; KDK Kararında, yorum veya kıyas yoluyla yıllık iznin sınırlandırılamayacağına vurgu yaparak, "Hem işte çalışıp hem de evde çocuğuyla ilgilenen aile bireylerinin dinlenmeye daha fazla ihtiyaç duyacağı dikkate alındığında doğum sonrası normal çalışma süresinin yarısı kadar çalışan memur aile bireylerinin yıllık izinlerinde kesintiye gidilmesinin hakkaniyete de aykırı olacağı anlaşılmış olup, başvuranın yıllık izinlerinin yarıya indirilmesi işleminde hukuka ve hakkaniyete uygunluk bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır." ifadelerine yer verdi.

"Çalışmalar Devam Ediyor"

KDK'nın konuyu ilettiği Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü ise doğum sonrası yarım zamanlı çalışma düzenlemesine atıfta bulunarak, bu düzenlemeden yararlanamayacak memurları belirlemeye Cumhurbaşkanı'nın yetkili olduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı ayrıca "Konuya ilişkin yeni mevzuat çalışmalarına devam edilmektedir." bilgisini verdi.

Doğum İzni Ne Kadar

Kadın çalışanların, doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra da sekiz hafta olmak üzere toplam 16 haftalık doğum izni var.

Çoğu gebelikte iki hafta daha ekleme yapılıyor. İzin dağılımı, doğumdan önce üç hafta ve doğumdan sonra 13 hafta olarak belirlenebilir.

Süt İzninin Süresi Ne Kadar

Memurlara 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmesi için ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci 6 ayda ise 1.5 saatlik bir izin veriliyor.

Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını çalışan kendisi belirliyor.

Kaynak: AA