Sıcaklık artışının, sanayi öncesi dönem ortalamasının üzerine çıkarak, Paris Anlaşması'nda belirlenen 1,5 derece limitini aştığı belirtildi.
Berkeley Earth tarafından yayımlanan Yıllık Sıcaklık Raporu'na göre, 2023 yılı, kayıtlardaki en sıcak yıl olarak tarihe geçti. Küresel ortalama sıcaklıkların, 2016'da kaydedilen değerleri aştığı belirtilerek, sanayi öncesi dönem ortalamasının 1,54 derece üzerine çıktığı vurgulandı. Bu durum, Paris Anlaşması'nda sıcaklık artışını sınırlandırmak için belirlenen 1,5 derece limitinin ilk kez aşıldığı anlamına geliyor.
Yılın 7 aylık döneminde ortalama sıcaklık artışının 1850-1900 dönemi ortalamasına göre en az 1,5 dereceye ulaştığı ifade edilen raporda, en büyük sıcaklık anomalisinin Eylül 2023'te kaydedildiği bilgisi paylaşıldı.
Geçen yıl özellikle Orta ve Güney Amerika, Asya ve Kuzey Atlantik'te rekor düzeyde sıcaklıklar görülürken, Çin, Nijerya, Güney Kore, Brezilya, Kazakistan gibi ülkelerde yıllık sıcaklık ortalamalarının yeni rekorlar kırdığı belirtildi. Ayrıca, dünya genelindeki son 9 yılın kayıtlardaki en sıcak yıllar olduğu vurgulandı.
Berkeley Earth Baş Biliminsanı Robert Rohde, 2023'ün sıcaklık modellemelerine göre büyük bir uyumsuzluk gösterdiğini ve sera gazı emisyonlarındaki rekor seviyedeki devamın, gelecekte küresel sıcaklık artışının 1,5 dereceyi aşma ihtimalini artırdığını ifade etti. Ayrıca, 2024'te küresel ortalama sıcaklıkların yüksek seyretmesi öngörülürken, La Nina etkisinin sonlarında sıcaklıklarda bir miktar azalma sağlayabileceği tahmin ediliyor.