Nöroloji uzmanı Dr. Handan Bilgin, geçici iskemik atakların uyarıcı felç olarak kabul edildiğine vurgu yaparak, tek taraflı kol ve bacak güçsüzlüğü, uyuşukluk, görme ve konuşma bozuklukları, dengesizlik ve baş dönmesi yaşayanların derhal nöroloji uzmanına başvurması gerektiğini belirtti. Dr. Bilgin, geçici iskemik atakların kalıcı felçlerin habercisi olduğunu ifade ederek, bu atakların kalıcı felce dönüşme riskinin yüksek olduğunu söyledi. Geçici atak geçiren hastaların yüzde 30 ila 45'inin bir yıl içinde kalıcı felçle karşılaşabileceğini dile getiren uzman, bu nedenle hastaların belirtileri hissettiği anda hemen hastaneye başvurması ve acil tedaviye başlanması gerektiğini vurguladı.
Dr. Bilgin, geçici iskemik atakların aslında felç semptomlarının kısa süreli bir versiyonu olduğunu açıkladı. Bu semptomlar arasında tek taraflı yüz, kol ve bacakta uyuşma, karıncalanma, motor kuvvet kaybı, konuşma bozuklukları, ani görme kaybı, görmede bulanıklık, çift görme, denge bozuklukları ve baş dönmesi bulunmaktadır. Geçici atakların beyne kan akışının azaldığı durumlarda ortaya çıktığını belirten uzman, kalpten pıhtı atması veya damar tıkanıklığı durumlarında da meydana gelebileceğini ifade etti.
Ayrıca, Dr. Bilgin, geçici atakların altında yatan nedeni belirleyerek tedavi ettiklerini ve bu sayede kalıcı felçleri önlediklerini söyledi. Hastaların beyne giden damarlarda kolesterol plakları oluşturabilecek sorunları taramak için detaylı bir muayene yapıldığını belirten uzman, kalp muayenesinin de önemli olduğunu vurguladı. Kalpte duvar hareket bozukluğu, ritim bozukluğu ve damar tıkanıklığının geçici ataklara neden olabileceğini belirten Dr. Bilgin, bu tür sorunların tespiti ile geçici atakların tedavi edilerek kalıcı felçlerin önlendiğini belirtti.