Türkiye'nin gastronomi dünyasında önde gelen isimlerinden Vedat Milör, son günlerde sosyal medyada trend olan “Dubai çikolatası” çılgınlığını ele alarak Türk toplumunun bu tür akımlara neden kolayca kapıldığını eleştirdi.

Milör, toplumsal yapının şahsiyet gelişimini yeterince desteklemediğini öne sürerek, insanların sürekli başkalarından onay beklemelerinin manipülasyona açık bir durum yarattığını ifade etti.

Vedat Milör'den Dubai Çikolatası Tespiti

Vedat Milör, Türk toplumunun sosyal medya aracılığıyla "bir şeyleri kaçırıyormuş" duygusuna kapıldığını ve bu durumun bireylerin kendi doğrularına olan güven eksikliğinden kaynaklandığını belirtti. İnsanların, kendilerini dış etkilere karşı koruma mekanizmalarını geliştirmedikçe başkalarının onayına bağımlı hale geldiğini vurgulayan Milör, “Biz yaptıklarımızın doğru olduğunu başkalarına teyit ettirmek istiyoruz. Manipülasyona çok açık bir toplum olduğumuz için sosyal medya sayesinde bir şeyleri kaçırıyormuş gibi hissediyoruz.” dedi.

Ünlü şarkıcı Bayhan’dan kötü haber! Ünlü şarkıcı Bayhan’dan kötü haber!

Vedat Milör: “Toplum Olarak Manipülasyona Açığız”

Milör, ne sevdiğimizin farkında olmadığımızı ifade ederek, "İçselleştirmek, kendi kabahatini kabul etmek, bunlar gelişmediyse doğal olarak insanlar etkilenmeye çok açık oluyorlar. Her zaman taklitçi oluyorlar ve bir şeyi kaçırdıklarını düşünüyorlar. Onları her açıdan manipüle etmek de çok kolay oluyor. O yüzden belli şeyler çıkıyor, şahsiyet geliştikçe kendi doğrularını biliyorsun, ne sevdiğini biliyorsun, kendinin farkındasın. Dışarıdan pek etkilenmiyorsun. Biz yaptıklarımızın doğru olduğunu başkalarına teyit ettirmek istiyoruz. Kendimizden emin değiliz, hep başkalarından onay bekliyoruz. Manipülasyona çok açık bir toplum olduğumuz için özellikle sosyal medyayı sayesinde bir şeyleri kaçırıyormuş duygusuna teslim oluyor." ifadelerinde bulundu.

"Aile Yapısı Şahsiyet Gelişimini Etkiliyor"

Milör, Türk toplumunda bireylerin çocukluk dönemlerinde şahsiyet ve sorumluluk bilincinin yeterince geliştirilemediğini dile getirerek, ailevi nedenlerin bireylerin sorumluluk anlayışını olumsuz etkilediğini belirtti. Milör’e göre, toplumun genelinde yetiştirme tarzının bir sonucu olarak kişiler her konuda başkalarının onayına ihtiyaç duyuyor ve özgün düşünce geliştirmek yerine kolayca taklitçi davranışlara yönelebiliyorlar.

Milör, "Genelleme yaparak söyleyeyim, zengin ailelerde parayla her şeyi elde etmeye alışmışlar, daha fakir kesimde ise çok ezik düşünüyorlar. Çünkü her şey komut şeklinde onlara veriliyor. Hiçbir zaman açıklama yapılmıyor. Mesela, işte buna dokunmayacaksın! Niye dokunmuyorum? Anlatman lazım" diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi