Türkiye’de piyasadaki adil rekabeti sağlamak ve tüketicilerin korunmasını hedefleyen denetimler hız kesmeden devam ediyor. Özellikle son dönemde artan fiyat artışları ve haksız kazanç elde etmeye yönelik durumlar, hükümeti harekete geçirdi. Tüketiciler, haksız fiyat artışlarını çeşitli yollarla yetkililere bildirerek bu sorunla mücadeleye katkı sağlıyor.
Alo 175 Hattı ile Kolay İletişim
Ticaret Bakanlığı, vatandaşların şikayetlerini hızlı ve etkili bir şekilde iletebileceği bir iletişim kanalı sunuyor. Bu kanalların başında, Bakanlığın bünyesinde oluşturulan Alo 175 Hattı geliyor. Tüketiciler, bu hattı arayarak ürün ya da hizmetle ilgili fiyat artışı, ayıplı mal ve hizmet eksiklikleri gibi çeşitli şikayetlerini bildirebiliyor. Ayrıca, söz konusu hattın, ürünlerin insan sağlığı ve güvenliği ile ilgili taşıdığı riskler hakkında da bilgi verdiği biliniyor.
e-Devlet ve HFA Uygulaması
Tüketiciler, şikayetlerini e-Devlet üzerinden de iletebiliyor. Kullanıcı adı ve şifreyle giriş yaptıktan sonra, "Haksız Fiyat Artışı Şikayet Bildirimi" seçeneğini seçip şikayetlerini detaylı bir şekilde bildirebiliyorlar. Bunun dışında, Haksız Fiyat Artışı Şikayet Sistemi (HFA) mobil uygulaması da kullanılarak, vatandaşlar fahiş fiyat artışlarını kolayca ihbar edebiliyor.
CİMER ve Diğer İletişim Kanalları
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden de şikayetlerde bulunmak mümkün. Haksız fiyat artışlarıyla ilgili bildiriler, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) aracılığıyla da vergi usulsüzlükleri ile ilişkilendirilebiliyor.
"Vatandaşlarımızın Refahını Etkileyecek Hiçbir Eylem Ve Fiile İzin Verilmeyecek"
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çizdiği "Türkiye Yüzyılı" hedefleri doğrultusunda adil, rekabetçi ve istikrarlı bir iç ticaret piyasasının sağlanması amacıyla çalışmaya devam ettiklerini söyledi.
Bolat, "Özellikle asgari ücret zammının açıklanmasıyla birlikte vatandaşların fahiş fiyat artışları ve haksız kazanç sağlamaya yönelik filli durumlardan dolayı mağduriyet yaşamaması için yılbaşı öncesinde başlayan denetimlerimizi 81 ilde yoğun şekilde sürdürüyoruz. Bu doğrultuda vatandaşlarımızın refahını etkileyecek hiçbir eylem ve fiile izin verilmeyerek, fahiş fiyat ve haksız kazançla mücadelemize bu yılda da hassasiyetle devam edeceğiz." dedi.
Vatandaşların fahiş fiyat uyguladığını düşündükleri işletmeleri, Bakanlıkça oluşturulan mecralar üzerinden kendilerine bildirmeleri gerektiği dile getiren Bolat, şunları kaydetti:
"Bu kapsamda cezaların caydırıcılığının artırılması amacıyla fahiş fiyat cezasının üst sınırı 1 milyon liraya, stokçuluk cezasının üst sınırı ise 12 milyon liraya çıkarıldı. Ayrıca stokçuluk yapanların iş yerlerinin 6 güne kadar kapatılması mümkün hale getirildi. Bakanlığımızın ilgili birimleri bu konudaki şikayetleri titizlikle inceleyerek gerekli yaptırımları uyguluyor. Dolayısıyla bu konuda fırsatçılara, stokçulara, tamahkarlığa, karaborsa zihniyetine izin vermeyeceğiz. Vatandaşlarımızın da fırsatçılara karşı taviz vermeden fahiş fiyat uygulayan işletmeleri boykot etmesini, bu konudaki şikayetlerini iletmelerini istiyoruz."