Zodyak, yani burçlar kuşağı, astroloji dünyasında merkezi bir kavram olarak yer alıyor. Astrolojinin temelini oluşturan bu kavramın tanımı ve işaretleri merak ediliyor. Zodyak sembolü nedir sorusu başta olmak üzere tüm bilgileri derledik!

Zodyak Sembolü Nedir?

Güneş'in gökyüzünde izlediği görünen yıllık hareketi temel alan Zodiac, düşsel bir kuşak olarak tanımlanmaktadır. Burçlar kuşağını ifade eden bu özel yörünge, başlıca gezegenlerin yörünge düzlemlerini de içine aldığı için, antik zamanlardan bu yana insanların ilgisini çekmiştir.

Astrolojinin temel kavramlarından olan Zodyak sembolü, toplamda 360°'yi kaplayan ve her biri 30°'lik alanlara ayrılmış 12 eşit bölümden oluşur. Bu bölümlere 'burç' denir ve her biri, yıllar boyunca belirli takımyıldızları ile özdeşleştirilmiştir.

Güneş, bu 12 burcun her birinden yıl içinde geçerken, bu hareketi Zodiac kuşağı olarak adlandırılır. Gökyüzünü bir kuşak gibi saran bu yapı, düşsel bir kuşak olup, astronomların ekliptik olarak adlandırdıkları gök küre dairesi ile çakışır. Ancak Zodiac daha geniştir.

Zodyak Sembolu Nedir 2

Güneş’in yıl boyunca izlediği yol Zodyak kuşağını oluşturur. Zodyak, 360 derecelik bir alanı kapsar. Zodyak’ta 12 takımyıldızı bulunur ve bu 12 takımyıldızının her birinin alanı eşit olacak şekilde 30 derecedir.

Bahsedilen bu takımyıldızları astrolojide evlere denk gelir ve evlerin her biri burç olarak adlandırılır. Aslında bu burçlar, aynı adlı takım yıldızlarının isimlerini almıştır. İşte bu burçların işaretlerinin bulunduğu ve her burcun 30 derecelik alanı kapladığı 360 derecelik alan, Zodyak sembolünü oluşturmaktadır. 

Zodyak Ne Demek?

Zodyak sembolü nedir sorusuna cevap ararken kelimenin anlamına bakmakta da fayda vardır. Türk Dil Kurumu’na göre Zodyak, “Yıl boyunca Güneş’in yol aldığı yörünge üzerinde sıralanan Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova, Balık takımyıldızlarının eşit aralıklarla dağıldığı kuşak “Burçlar Kuşağı” şeklinde ifade edilir.

Ayrıca Zodyak’ın kelime anlamının “hayvan çemberi” olduğunu da söyleyebiliriz. Bu anlamın nedeni birçok Zodyak işaretinin, yani burç sembollerinin, hayvan figürlerinden oluşmasıdır. Her burcun kendi işareti ve kendine özgü özellikleri vardır.

Zodyak Dörtlüsü Ne Anlama Gelir?

Burçlar kuşağı Zodyak’ın 4 tane elementi vardır. Bu elementler insanın doğasını içinde barındırır. Ateş, hava, toprak ve su olarak tanımlanan bu elementler burçlarla da son derece ilişkilidir. Bu elementler içinde burçları bulundurur.

Berdan Mardini: Sünnet derilerine talibim Berdan Mardini: Sünnet derilerine talibim

 Her bir elementte dört burç bulunmaktadır. Elementlerin barındırdığı burçlar şu şekildedir: 

  • Ateş Burçları (Fire): Koç, Aslan, Yay.
  • Toprak Burçları (Earth): Boğa, Başak, Oğlak.
  • Hava Burçları (Air): İkizler, Terazi, Kova.
  • Su Burçları (Water): Yengeç, Akrep, Balık.

Zodyak Sembolu Nedir 3

Zodyak İşaretleri ve Özellikleri

Zodyak sembolü nedir sorusunun cevabını verdikten sonra her burcun kendi Zodyak işaretine sahip olduğunu da belirttik. Şimdi de bu Zodyak işaretlerinin ne olduğuna ve ne anlama geldiklerine bakalım…

İşaretlerine göre Zodyak burçları ve bu işaretlerin ifade ettiği özellikler şunlardır:

  • Koç: Koç burcunun sembolüdür. Bu sembol, Koç burcunun sahip olduğu liderlik özelliklerini gösterir. Güneş’in konumuna göre bu sembole denk gelen evde doğan kişiler; cesur, hırslı ve özgür ruhlu olur.
  • Boğa: Boğa burcunun sembolü olan bu işaret, Boğa burçlarının güçlü ve kararlı yapısını simgeler. Ayrıca bu işarete ait evde doğan kişiler; pratik, sabırlı, kararlı ve zevklerine düşkün olarak bilinir.
  • İkiz Çocuklar: İkizler burcunun sembolüdür. Bu sembol İkizler burcunun çok yönlü ve çift karakterli oluşunu gösterir. Ayrıca bu burçtaki kişiler; meraklı, hızlı ve eğlencelidir.
  • Kabuğuna Çekilen Yengeç: Yengeç burcunun sembolüdür. Kabuğuna çekilen yengeç, bize Yengeç burcunun içe dönük yapısını temsil eder. Yengeç burcundaki kişiler; sadık, güvenilir ve duygusaldır. Ayrıca ailesine düşkünlüğüyle bilinirler.
  • Aslan: Aslan burcunun sembolü olan bu işaret, Aslan burcundaki kişilerin öncü özelliklerini simgeler. Ayrıca aslan burcundaki kişiler; gururlu, cesur ve cömerttirler.
  • Başak Kızı: Başak burcunun sembolüdür. Bu sembole ait evde doğan kişiler, çalışkanlıklarıyla bilinirler. Aynı zamanda mükemmeliyetçi ve düzenli insanlardır.
  • Terazi: Terazi burcunun sembolü olan bu işaret, Terazi burcunun adalet anlayışını temsil eder. Bu burçta doğan kişiler, eşitliğe ve dengeli bir hayata önem verirler.
  • Akrep: Akrep sembolü, Akrep burcunun gizemli ve tehlikeli yapısını ifade eder. Akrep burcuna denk gelen evde doğan kişiler; tutkulu, kararlı ve sezgisel olma özellikleriyle bilinirler.
  • Yay ve Ok: Yay burcunun sembolüdür. Bu sembol, Yay burcunun maceracı ve özgürlükçü oluşunu temsil eder. Yay burçları; iyimser, enerjik ve yeni deneyimlere açık kişilerdir.
  • Keçi: Oğlak burcunun sembolü olan bu işaret, Oğlak burcunun hedefine ulaşmak için kararlılıkla ve hırsla çalışmasını simgeler. Oğlak burçları; sorumluluk sahibi, azimli ve disiplinli insanlardır.
  • Su Taşıyıcısı: Kova burcunun sembolüdür. Kova burcundaki kişiler; yenilikçi, özgürlükçü ve özgün kişiliklere sahiptir.
  • Birbirine Bağlı İki Balık: Balık burcunun sembolü olan bu işaret, Balık burcundaki kişilerin empati kurma özelliğini gösterir. Balık burcunda doğan kişiler; duygusal, hassas ve duyarlıdır.

Zodyak Sembolu Nedir 4

Zodyak Burç Sıralaması

Zodyak, Burçlar Kuşağı olarak bilinir. Bu kuşakta toplam 12 burç bulunur. Kişinin doğduğu gün Güneş’in konumuna göre burcu belirlenir.

Zodyak burçlarının her birinin kendilerine has karakteristik özellikleri vardır. Zodyak burçları sembollerle ifade edilir. 

Zodyak kuşağındaki burçların sıralaması şu şekildedir:

  • Koç (21 Mart – 19 Nisan)
  • Boğa (20 Nisan – 20 Mayıs)
  • İkizler (21 Mayıs – 20 Haziran)
  • Yengeç (21 Haziran – 22 Temmuz)
  • Aslan (23 Temmuz – 22 Ağustos)
  • Başak (23 Ağustos – 22 Eylül)
  • Terazi (23 Eylül – 22 Ekim)
  • Akrep (23 Ekim – 21 Kasım)
  • Yay (22 Kasım – 21 Aralık)
  • Oğlak (22 Aralık – 19 Ocak)
  • Kova (20 Ocak – 18 Şubat)
  • Balık (19 Şubat – 20 Mart)

Sık Sorulan Sorular

Zodyak sembolü nedir sorusunun ardından, söz konusu astroloji ve Zodyak olduğunda birçok şey merak ediliyor. Arama motorlarına sıklıkla konu olan soruları sizin için yanıtladık:

Zodyak hangi burçla başlıyor?

Zodyak’ın ilk burcu Koç burcudur ve bu burçla başlar. 

En güçlü burç hangisi?

Zodyak kuşağının astrologlara göre en güçlü burcu Aslan'dır. Doğuştan liderlik vasıflarıyla doğan Aslanlar zorluğa ve sıkıntıya karşı daha dayanıklıdır. Barındırdıkları liderlik vasfı da bunu desteklemektedir. 

Zodyak çemberi nedir?

Yıl boyunca Güneş'in yol aldığı yörünge üzerinde sıralanan Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova, Balık takımyıldızlarının eşit aralıklarla dağıldığı kuşak “Burçlar Kuşağı” şeklinde ifade edilir. Bu kuşakta burçlar bir çember şeklinde görselleştirilir. Buna ise “Zodyak Çemberi” denmektedir. 

Muhabir: Özkan Çelik