İlk aşamada kiralık taşınmazlar için devreye alınan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi, 7 Nisan itibarıyla satılık işyeri ilanlarında zorunlu hale gelecek. Ayrıca, ikinci el taşıt ilanlarında da yetki doğrulama uygulaması 7 Nisan'dan itibaren model yılı 2023 ve üzeri taşıtlar için geçerli olacak. Uygulama, 2 Haziran itibarıyla tüm taşıt ilanları için zorunlu hale gelecek.
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi ve Tüketici Mağduriyetleriyle Mücadele
Bakanlık, emlak ve otomotiv sektörlerinde sahte ilanların ve tüketici mağduriyetlerinin önüne geçmek amacıyla ilan platformlarında kimlik ve yetki doğrulama yükümlülüğü getirdi. Bu sistem, 1 Ocak itibarıyla ilk aşama olarak kiralık taşınmaz ilanları için devreye girdi. Bu düzenleme ile kimlik bilgilerini doğrulamayan kişilerin ilan yayımlamaları engelleniyor. Bakanlık, sistemin ilk aşamasında yaptığı denetimlerde, düzenlemeye aykırı ilan yayımlayan bir şirketin iki ayrı ilan platformuna toplam 1 milyon 200 bin TL idari para cezası uyguladı.
7 Nisan’dan İtibaren Satılık İşyeri ve Taşıt İlanlarında Yeni Zorunluluk
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nin ikinci aşamasına 7 Nisan itibarıyla geçilecek. Bu tarihten itibaren satılık işyeri ilanlarında da yetki doğrulama uygulaması zorunlu olacak. İkinci el taşıt ilanlarında ise 7 Nisan'a kadar geçiş süreci öngörüldü. Bu tarihten itibaren model yılı 2023 ve üzeri taşıt ilanlarında yetki doğrulaması yapılması zorunlu olacak. 2 Haziran itibarıyla ise tüm taşıt ilanları için bu uygulama zorunlu hale gelecek.
Yeni düzenleme ile taşınmaz ve ikinci el taşıt sektörlerinde sahte ilanların, ilan kirliliğinin, spekülatif fiyat artışlarının ve tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amaçlanıyor. Bakanlık, yetki belgesi almayan işletmelerin ilan vermesinin engellenmesinin yanı sıra, yetkisiz ve kayıt dışı emlakçılık ile galericilik faaliyetlerinin de önüne geçilmesini hedefliyor. Bu uygulamalar, sektörlerin daha şeffaf ve güvenilir bir hale gelmesini sağlayacak.