Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde, çiftçiler su sıkıntısına karşı çözüm arayışına girmiş durumda. Yaz aylarında tarım arazilerini sulamakta zorluk çeken üreticiler, kendi imkanlarıyla çeşitli sulama sistemleri kurarak su ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor. Bu çabalar, hem su tasarrufu sağlamayı hem de tarımın devamlılığını güvence altına almayı amaçlıyor.
700 Bin TL Harcayarak Arazisine Sulama Göleti İnşa Etti
Alemşahlı Mahallesi'nde çiftçilik yapan Ahmet Ur, su sıkıntısını aşmak için 700 bin TL harcayarak arazisine 6 bin ton su kapasitesine sahip bir sulama göleti inşa etti. Ur, bu sayede 100 dekarlık tarım arazisini sulamayı planlıyor. Su geçirmez naylon ile kaplanmış havuz, çevresinde tel örgülerle korunuyor ve "Havuza girmek tehlikeli ve yasaktır" uyarısı ile güvenlik önlemleri alınıyor.
Ur, bu sulama göleti sayesinde yaz aylarında yaşadığı su sıkıntısına karşı önemli bir çözüm üretmiş oluyor. Ur, göletin 10 metre derinliğinde, 30 metre genişliğinde ve 60 metre uzunluğunda olduğunu belirterek, 20 günde arazisini rahatlıkla sulayabildiğini ifade etti.
Sondaj Pompalarına da Başvuruluyor
Sarıgöl’deki çiftçiler, su sıkıntısını aşmak için sadece gölet yapımına yönelmiyor. Özellikle yaz aylarında, 250-400 metre derinliğe kadar inen derin sondaj pompalarına başvuruluyor. Bu pompaların yüksek maliyetleri nedeniyle ortak kullanım yöntemine gidildiği de öğrenildi. Çiftçiler, birbirlerine yardımcı olarak sondaj çalışmalarını gerçekleştiriyor.
Sondaj Çalışmalarında Artış Var
Sarıgöl'deki su sıkıntısı nedeniyle, sondaj pompa izin taleplerinin hızla arttığı belirtiliyor. Serbest çalışan Jeoloji Mühendisi Rukiye Yörük, 2024-2025 yılları arasında Sarıgöl ovasında 1500 sondaj ruhsatı verildiğini açıkladı.
Yörük, sondaj çalışmalarının yoğunlaştığını ve su seviyesinin giderek daha derinlere indiğini söyledi.
Yörük, kullanılan ileri teknolojilerle sondaj çalışmalarının daha verimli hale getirildiğini ancak yeraltı suyu seviyesinin her geçen yıl daha da derinleştiğini vurguladı.