Küresel piyasaların yakından izlediği ve ABD para politikalarında değişikliklere yol açabilecek enflasyon verisi açıklandı.

Önceki ay yüzde 2,9 olan ABD enflasyonunun, bu ay yüzde 2,5 seviyesine gerilemesi bekleniyordu. 2024 Temmuz'unda yüzde 2,9 olan TÜFE, ağustos ayında yüzde 2,5'e düştü. Bu oran, son 3,5 yılın en düşük enflasyon seviyesi olarak kayıtlara geçti.

Enflasyon Ağustosta Beklentilere Uygun Şekilde Arttı

ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, ağustos ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 0,2 arttı. Temmuz ayında da aynı oranda yükselen TÜFE, yıllık bazda yüzde 2,5 artış gösterdi. Bu oran, Şubat 2021’den bu yana kaydedilen en düşük yıllık enflasyon artışı oldu.

BİM'de 17 Eylül indirimleri: Aktüel kataloglar belli oldu BİM'de 17 Eylül indirimleri: Aktüel kataloglar belli oldu

Barınma Fiyatları Enflasyonun Ana Faktörü Oldu

Ağustos ayında TÜFE'deki artışın ana itici gücü barınma fiyatları oldu. Barınma fiyatları aylık bazda yüzde 0,5, yıllık bazda ise yüzde 5,2 artarak enflasyon üzerindeki baskıyı artırdı.

Gıda fiyatları ise aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 2,1 oranında yükseldi. Buna karşın, benzin fiyatları ise aylık yüzde 0,6 ve yıllık yüzde 10,1 azalış kaydetti.

Çekirdek Enflasyon Beklentilerin Üzerinde Gerçekleşti

Enerji ve gıda fiyatlarını hariç tutan çekirdek TÜFE, ağustosta aylık yüzde 0,3 artarak beklentilerin üzerine çıktı.

Yıllık bazda ise çekirdek enflasyon yüzde 3,2 ile öngörülen seviyede gerçekleşti.

 Temmuz ayında ise çekirdek enflasyon aylık yüzde 0,2, yıllık ise yüzde 3,2 oranında kaydedilmişti.

Altın ve Döviz Fiyatlarında Son Durum!

Altın, çarşamba günü ons başına 2 bin 500 doların üzerinde işlem görmeye başladı. Piyasalar, FED'in 18 Eylül'deki toplantısının ardından faiz indirimi yapmasına kesin gözüyle bakıyor. Ancak, indirimin hangi seviyede gerçekleşeceği konusunda karar vermek için ABD enflasyon verisi bekleniyordu.

ABD ekonomisinin beklenenden daha düşük iş gücü kapasitesine sahip olması ve işsizlik oranındaki hafif düşüş, karışık bir tablo oluşturdu. CME FedWatch aracına göre, piyasalar şu an önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan Fed toplantısında 25 baz puanlık bir faiz indirimi olasılığını yüzde 67, 50 baz puanlık indirimi ise yüzde 33 olarak görüyor.

Para politikasındaki sıkılaşmanın gevşetilmesi, altın fiyatlarını desteklemesi beklenen bir faktör. Bunun yanı sıra, 5 Kasım'da yapılan ABD seçimlerinin de altın piyasaları üzerinde etkili olacağı öngörülüyor.

Kaynak: AA