Akaryakıt fiyatları, brent petrol fiyatları ve döviz kurlarındaki dalgalanmaların etkisiyle sürekli olarak değişiklik gösteriyor. Bu dalgalanmalar, tüketicilere her gün farklı maliyetler olarak yansırken özellikle Türkiye’de benzin ve motorin fiyatlarındaki bu değişiklikler sıkça gündeme geliyor.

Bayram sonrası akaryakıt fiyatlarının güncelleneceği ve benzin ile motorin fiyatlarına zam geleceği duyurulmuştu. Sektör kaynaklarından alınan bilgiye göre gece yarısından sonra yansıması beklenen zamlar ileri bir tarihe ertelendi. Yeni zam tarihi henüz netleşmedi.

TEMMUZ’DA ÖTV ZAMMI GELECEK

Dev firmadan kötü haber… İflas başvurusu yaptı! Dev firmadan kötü haber… İflas başvurusu yaptı!

Geçen yıl akaryakıta 6 ayda bir ÖTV zammı kararı bu sene de sürecek. TÜİK’in 3 Temmuz’da açıklayacağı Haziran ÜFE verisi ile birlikte akaryakıttaki maktu ÖTV artış oranı belirlenecek. Bu zam, benzin ve motorin fiyatlarında değişikliklere yol açacak.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

Kaynak: Haber Merkezi